Seniory láká internet. Počet
připojení raketově narůstá

Seniory láká internet. Počet
připojení raketově narůstá

29. 6. 2012

Zažité klišé, že starší lidé nerozumí internetu, bere definitivně za své. Suverénně nejrychleji rostoucí skupinou na této síti jsou totiž právě senioři. Podle posledních dat Českého statistického úřadu činil v letech 2002 až 2011 celkový nárůst jednotlivců ve věku 55 - 64 let využívajících internet 771 procent. U kategorie 65+ dokonce 1306 procent. Zatímco v roce 2002 využívalo internet v obou skupinách okolo sto tisíc lidí, nyní je to téměř devětkrát více. Nárůsty u ostatních věkových skupin jsou násobně nižší.

Čas pracuje pro internet

Obdobně je tomu u vybavenosti počítačem, která se zvýšila v prvním případě o 255 procent, ve druhém o 711 procent. Už dávno tedy neplatí to, co před osmi lety, kdy internet používalo jen necelých pět procent seniorů.

„Starší lidé si dnes chtějí vyhledávat na internetu informace, komunikovat s přáteli, dětmi nebo vnoučaty,“ říká Martin Mana z oddělení výzkumu ČSÚ.

Dalším faktorem je to, že v poslední době odchází každý rok do důchodu přes sto tisíc lidí. Mnoho z nich v zaměstnání s internetem běžně pracovalo. „Tito bývalí zaměstnanci umějí s internetem výborně zacházet, a proto je zřejmé, že se bez něho neobejdou ani na odpočinku,“ potvrzuje sociolog Jiří Jonáš. 

Dvě třetiny mají počítač

Nemalou roli hraje i celkový růst vybavenosti českých domácností výpočetní technikou. Podíl těch s připojením k internetu se letos zvýšil o šest procentních bodů na 62 procent. Stejným tempem vzrostl i podíl počítačů v bytech na 65 procent. V současné době je celkem v Česku 2,5 milionu domácností s osobním počítačem i internetem.

Lidé na internetu nejčastěji komunikují prostřednictvím elektronické pošty (90 procent) a vyhledávají informace (79 procent). K výraznému nárůstu došlo u telefonování přes internet, který před pěti lety využívalo pouze osm procent lidí, letos už je to skoro polovina. Internetové bankovnictví používá 42 procent, nakupování na webu 28 procent uživatelů.

„Do roku 2006 převládalo v českých domácnostech nízkorychlostní připojení prostřednictvím vytáčené telefonní linky, nyní kraluje bezdrátové WiFi připojení,“" dodala Romana Malečková z ČSÚ.

internet počítače
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%