Vaříš, vařím, vaříme! Česko
se brzy zřejmě uvaří k smrti

Vaříš, vařím, vaříme! Česko
se brzy zřejmě uvaří k smrti

3. 11. 2015

Pokud umíte dobře česky, jste nadaní psavci, máte jakýsi vstupní kapitál a nebojíte se jít podnikat, nabízíme jednu relativní jistotu. Staňte se knižním vydavatelstvím a hlavně – nevydávejte žádnou „trapnou“ beletrii. Když se spojíte s relativně známým kuchařem, máte o úspěch postaráno: kuchařské knihy dnes patří ke stálicím knižního trhu.

Tím neříkáme, že je to špatně. Ostatně i na portálu i60 vám chceme nabídnout něco podobného. Ale nepředbíhejme.

Ono je to i docela pochopitelné. Chceme konečně dobře a kvalitně jít. Dost bylo školních jídelen, závodních kantýn a různých bufetů. Máme čas i peníze na to, abychom se kvalitně najedli v kvalitní restauraci.

Rettigová by tedy koukala

Stále oblíbenější televizní kurzy vaření doprovází neutuchající zájem o knihy od mistrů gastronomie i ty, které kulinářskému umění naučí i laiky. Pryč je doba, kdy základ kuchařské literatury tvořila Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové. Poprvé vyšla v roce 1826, jen za jejího života se dočkala tří reedic.V dávných dobách stravování nikdo příliš neřešil, prostě potřeboval něco do žaludku. Ale dnes? Magda Dobromila by zírala a byla by v dokonalém světě.

Ano, kuchařské knihy budou i letos patřit k hitům předvánočního trhu, v nabídce je neuvěřitelných 2100 titulů. Propagátor kvalitního stravování Pavel Maurer s nadsázkou tvrdí, že nejvíce sebevražd se dnes páchá vidličkou a nožem. Už proto by podle něj lidé měli věnovat větší pozornost tomu, co jedí.

Autorskými stálicemi jsou například nekompromisní bijec Zdeněk Pohlreich, který se letos zaměřil na grilování a v právě vydané kuchařce na domácí kuchyni, či Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu, jehož tradiční recepty se těší velké oblibě. Úspěšné jsou ovšem i kuchařky Vaříme podle Herbáře (třetí díl je před vydáním), Menu podle Koko, Karolína – Domácí kuchařka, Deník Dity P..., které vznikají na základě televizních pořadů.

Loni česky vyšla světoznámá bible kulinářství – Umění francouzské kuchyně Julie Childové a Louisette Bertholleové. První z autorek je americká spisovatelka a známá televizní osobnost, jejíž život inspiroval tvůrce filmu Julie a Julia s Meryl Streepovou v titulní roli. Objemná příručka obsahuje 524 receptů. Úspěšný na českém trhu je i bláznivý despota Jamie Oliver – v knize 15 minut v kuchyni se zaměřil na rychlé a zdravé pokrmy pro celou rodinu. I česká "marmeládová královna" Blanka Milfaitová vydala knihu svých receptů. Na zcela jinou oblast se zaměří postrach všech broučků – Hmyzí kuchařka, která je před vydáním. A nesmíme zapomenout na naši cenu v soutěži Vaříme s Vendy!

Dobrý kuchař je strážcem národa

Mezi bestsellery Romana Vaňka patří kuchařky Snadno&rychle, Poklady klasické české kuchyně a Klenoty klasické evropské kuchyně. Mistr gastronomie také nyní představil svůj nejobsažnější spis Pražská kuchařka. Na téměř sedmi stech stránkách je sice jen padesát receptů – zato je však doplnil devadesáti příběhy těch, kteří se v současné době v metropoli gastronomii věnují.

Publikace obsahuje i menu z pobytu státních návštěv na Pražském hradě a především 700 fotografií Tomáše Berana. Jejich výběr je představen na výstavě, která bude do 3. ledna přístupna v Domě U zlatého prstenu v Týnské ulici v Praze. Vystaveny jsou i originály nejstarších dochovaných jídelních lístků v Čechách: Vaněk ve své sbírce opatruje i ty z let 1825 a 1826. Beranovy snímky si mohou zájemci zakoupit a podpořit tak nadační fond Kolečko, který pomáhá dětem postiženým následky dopravních nehod nebo jiným úrazem.

Podle Romana Vaňka je jeho kniha spíše průvodcem po Praze gastronomické, v níž recepty tvoří jen menší část. „Jejími hrdiny jsou pekaři, lahůdkáři, cukráři, řezníci, vinaři, pivovarníci i kavárníci a zástupci spousty dalších profesí,“ popisuje autor. I když miluje historii, zaměřil se na naše současníky, aby i příští generace mohla zjistit, jak vypadali, jak žili, jak se oblékali, co prodávali, kolik to stálo i jak smýšleli.

„Čtenáři mohou projít příběhy těch lidí, kteří jsou nabití energií. Myslím si totiž, že dobrý kulinář by měl i určitým strážcem gastronomických tradic národa. A protože je ta kniha nadčasová, i za desítky let bude mít vypovídající hodnotu o určité době, v níž jsme žili," dodává Roman Vaněk.

Dlužno říci, že jsme několik jeho receptů sami vyzkoušeli. A výsledek byl vynikající!

gastronomie jídlo kuchařky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.