Foto

Na pět desítek umělců
získalo ceny Senior Prix

8. 11. 2015

Cenami Senior Prix za celoživotní mistrovství odměnila nadace Život umělce pět desítek interpretů starších sedmdesáti let. Mezi vyznamenanými byli i zakládající člen skupiny Olympic Pavel Chrastina, herci Marie Málková, Hana Talpová, Gabriela Vránová a Ladislav Mrkvička, kytarista Štěpán Rak, recitátor Alfred Strejček, skladatel Evžen Zámečník a dirigenti Arnošt Moulík a Jan Štych.

„Řada dalších, kteří po léta těšili posluchače i diváky, po odchodu na odpočinek zůstává v anonymitě. Jsou mezi nimi i artisté, baletní umělci a operní pěvci. I proto vznikla nadace, která od roku 1993 udělila více než tisícovku těchto ocenění,“ řekla výkonná ředitelka nadace Dagmar Hrnčířová.

Ještě plný dojmů z pětice vyprodaných večerů v pražské Lucerně, kde skupina Spirituál kvintet oslavila 55 let činnosti, převzal Senior Prix kontrabasista, textař a zpěvák Dušan Vančura. „Nevím o nikom, kdo by něco podobného zažil. Byl to ohromující zážitek, který si udrží v paměti každý z našeho týmu,“ řekl Vančura. Členové skupiny si prý dali jen týden odpočinku. „V pondělí jedeme do Kutné Hory a od středy si začínáme připamatovávat náš vánoční repertoár. Pak jedeme s adventním programem až do vystoupení ve Smetanově síni 22. prosince,“ dodal.

Čtyřiasedmdesátiletý Oldřich Vlach se po operaci zbavil bolestí zad a dál vystupuje ve třech inscenacích pražského Divadla na Vinohradech. Objeví se i ve hře Henrika Ibsena Nepřítel lidu, jejíž premiéra bude 19. února. „Jakžtakž jsem se z toho vyhrabal, v divadle jsou na mě hodní. Práci mám, asi se rozkřiklo, že už zase funguju,“ řekl herec.

Plný diář má podle svých slov i vystudovaná operní pěvkyně a herečka Hana Talpová, známá jako představitelka svůdných žen, která 40 let života spojila s Hudebním divadlem v Karlíně. „Mám docela perné dny, kvůli profesi nemám pomalu čas ani na domácnost. Vedle dabingu učím i na mezinárodní konzervatoři, občas mám něco v rádiu,“ vysvětlila.

Ocenění Senior Prix jsou pro nadaci každoročně příležitostí poděkovat umělcům za celoživotní práci v divadle, televizi, rozhlase, na koncertních pódiích, v nahrávacích studiích i v cirkusových manéžích. V roce 1992 ji zřídilo šest profesních organizací, činnost směřuje i k podpoře mladých umělců.

„Loni přesáhly naše příspěvky devět milionů korun. Téměř milion jsme vydali na sociální podporu. Pečujeme o náhrobek Voskovce a Wericha na Olšanském hřbitově a o pietní místo na Vyšehradě, kde jsou uloženy ostatky Vlasty Fabianové, Ljuby Hermanové, Zdeňka Dítěte, Karla Vlacha, Dagmar Sedláčkové, Drahomíry Tikalové, Zuzany Navarové i hvězd prvorepublikové kinematografie Richarda A. Strejky a Zity Kabátové. Loni tam spočinuly ostatky hobojisty Jiřího Krejčího a barytonisty Václava Zítka. Zajistili jsme i pamětní desku herečce Nelly Gajerové na rozptylové loučce ve Strašnicích,“ dodala Hrnčířová.

osobnosti senioři umělci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.