Burtonovou vášní byl film
a Elizabeth Taylorová

Burtonovou vášní byl film
a Elizabeth Taylorová

11. 11. 2015

Hodně se psalo o jeho bouřlivém osobním životě, ale přesto zůstává Richard Burton hlavně jednou z velkých postav britského poválečného herectví. Světovou popularitu mu přinesla role řeckého imperátora Antonia v historickém velkofilmu Kleopatra s Elizabeth Taylorovou. Vrcholný výkon společně předvedli později ve filmu Kdo se bojí Virginie Woolfové. Tato herecká legenda se narodila před 90 lety, 10. listopadu 1925.

Richard Burton přišel na svět jako Richard Walter Jenkins v rodině anglického horníka coby dvanácté dítě. Díky strýci, středoškolskému profesorovi Philipu Burtonovi, studoval na Oxfordu a jeho příjmení si pak zvolil za umělecký pseudonym.

Zahrál si ve více než šedesáti filmech, sedmkrát byl nominován na Oscara a získal řadu divadelních a filmových ocenění. K jeho nejznámějším filmům patří Krysy pouště, Když nastaly deště, Vymítač ďábla 2 a Dotek Medúzy.

Na divadle debutoval už jako Richard Burton v roce 1943. V letech 1944 až 1947 byl ve službách Královského letectva jako navigátor. V roce 1948 se vrátil k divadlu a v následujícím roce si zahrál ve svém prvním filmu Poslední dny Dolwynu. V té době vystupoval i v divadle Old Vic, s nímž se v roce 1950 poprvé dostal na Broadway, hrál tu především shakespearovské postavy. Působil také v televizi.

V březnu 2013 konečně dostal hvězdu na hollywoodském Chodníku slávy vedle své někdejší manželky Elizabeth Taylorové. Tuto poctu dostal za celoživotní kariéru v rámci 50. výročí vzniku filmu Kleopatra, při jejímž natáčení začala také jeho bouřlivá láska s Taylorovou, se kterou se oženil dvakrát po sobě.

Hvězdu za svého otce symbolicky odhalila adoptovaná dcera Burtona a Taylorové Maria Burtonová. Burton byl celkem ženatý pětkrát a zemřel na krvácení do mozku 4. srpna 1984 ve věku 58 let. Taylorová, která se vdala osmkrát, zemřela v roce 2011 ve věku 79 let.

herci herecké legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.