ČT uvede na Vánoce
tři nové pohádky

ČT uvede na Vánoce
tři nové pohádky

12. 11. 2015

Česká televize o Vánocích odvysílá tři premiérové pohádky. Na Štědrý večer to bude Korunní princ, o den později Svatojánský věneček a na druhý svátek vánoční česko-slovenská pohádka Johančino tajemství.

Tradice premiérových štědrovečerních pohádek se počítá od roku 1993, kdy Česká televize uvedla film Sedmero krkavců. "Za posledních dvaadvacet let se z nich stal fenomén, který každé Vánoce v jediný okamžik sdílejí miliony lidí. Pro mě tak hlavně z tohoto důvodu představuje štědrovečerní pohádka jeden z pomyslných vrcholů celého televizního roku," uvedl generální ředitel Petr Dvořák. Letošní pohádka Korunní princ s Kryštofem Hádkem, Patrikem Děrgelem a Evou Josefíkovou podle něj spojuje to, kvůli čemu dětskou tvorbu ČT vyhledávají vysílatelé po celém světě - napětí, humor, etické poselství i provázání klasických motivů a moderního filmového pojetí.

Další pohádkovou novinku ČT uvede na Boží hod vánoční, kdy diváci uvidí Svatojánský věneček od režiséra Jiřího Stracha. Herec Jiří Mádl se v ní jako kuchtík Ondra uchází o ruku princezny Verunky (Eliška Jansová), která se musí bohatě vdát, aby zaplnila prázdnou královskou pokladnu. Součástí svátečního programu stejně jako loni bude i česko-slovenská pohádka, tentokrát o tom, "co všechno se může stát, když nedostanete od sudiček do kolébky ani kapičku štěstí". Pod názvem Johančino tajemství ji natočil režisér Juraj Nvota a vysílat se bude na druhý svátek vánoční.

V programu nechybějí ani kultovní Tři oříšky pro Popelku, které ČT odvysílá rovněž na Štědrý večer. Další dny se na obrazovkách objeví Anděl Páně, Kouzla králů, Peklo s princeznou, Šťastný smolař či Tajemství staré bambitky. Novinkou bude první pohádka pro sluchově postižené děti a jejich rodiče, hraná neslyšícími herci ve znakovém jazyce Vánoční království, která v rámci Televizního klubu neslyšících půjde 23. prosince.

Z filmových premiér vánoční program dále nabídne oceňovaný snímek Fair Play, Anděle všedního dne od Alice Nellis a novou komedii s Jiřím Mádlem a Taťánou Kuchařovou Správnej dres. Vedle novinek ČT počítá s filmovou klasikou. Ve vysílání se tak objeví oscarové snímky, jako je Králova řeč nebo Nedotknutelní, série vybraných filmů s Charlie Chaplinem, Peterem Sellersem nebo Jeanem-Paulem Belmondem, ale i české tituly zlatého fondu jako Markéta Lazarová, Adéla ještě nevečeřela nebo Pelíšky.

Mezi tradičními náboženskými pořady nebude chybět přímý přenos půlnoční mše a vánoční bohoslužby na Boží hod vánoční. ČT odvysílá také setkání Tomáše Halíka s kardinálem Dominikem Dukou pod názvem Společný výslech, Koncert pro Betlém s Hanou Zagorovou, Štefanem Margitou a dalšími účinkujícími nebo hudební symbol českých Vánoc Českou mši vánoční od J. J. Ryby v podání vybraných sólistů.

Česká televize program Vánoce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%