ČT uvede na Vánoce
tři nové pohádky

ČT uvede na Vánoce
tři nové pohádky

12. 11. 2015

Česká televize o Vánocích odvysílá tři premiérové pohádky. Na Štědrý večer to bude Korunní princ, o den později Svatojánský věneček a na druhý svátek vánoční česko-slovenská pohádka Johančino tajemství.

Tradice premiérových štědrovečerních pohádek se počítá od roku 1993, kdy Česká televize uvedla film Sedmero krkavců. "Za posledních dvaadvacet let se z nich stal fenomén, který každé Vánoce v jediný okamžik sdílejí miliony lidí. Pro mě tak hlavně z tohoto důvodu představuje štědrovečerní pohádka jeden z pomyslných vrcholů celého televizního roku," uvedl generální ředitel Petr Dvořák. Letošní pohádka Korunní princ s Kryštofem Hádkem, Patrikem Děrgelem a Evou Josefíkovou podle něj spojuje to, kvůli čemu dětskou tvorbu ČT vyhledávají vysílatelé po celém světě - napětí, humor, etické poselství i provázání klasických motivů a moderního filmového pojetí.

Další pohádkovou novinku ČT uvede na Boží hod vánoční, kdy diváci uvidí Svatojánský věneček od režiséra Jiřího Stracha. Herec Jiří Mádl se v ní jako kuchtík Ondra uchází o ruku princezny Verunky (Eliška Jansová), která se musí bohatě vdát, aby zaplnila prázdnou královskou pokladnu. Součástí svátečního programu stejně jako loni bude i česko-slovenská pohádka, tentokrát o tom, "co všechno se může stát, když nedostanete od sudiček do kolébky ani kapičku štěstí". Pod názvem Johančino tajemství ji natočil režisér Juraj Nvota a vysílat se bude na druhý svátek vánoční.

V programu nechybějí ani kultovní Tři oříšky pro Popelku, které ČT odvysílá rovněž na Štědrý večer. Další dny se na obrazovkách objeví Anděl Páně, Kouzla králů, Peklo s princeznou, Šťastný smolař či Tajemství staré bambitky. Novinkou bude první pohádka pro sluchově postižené děti a jejich rodiče, hraná neslyšícími herci ve znakovém jazyce Vánoční království, která v rámci Televizního klubu neslyšících půjde 23. prosince.

Z filmových premiér vánoční program dále nabídne oceňovaný snímek Fair Play, Anděle všedního dne od Alice Nellis a novou komedii s Jiřím Mádlem a Taťánou Kuchařovou Správnej dres. Vedle novinek ČT počítá s filmovou klasikou. Ve vysílání se tak objeví oscarové snímky, jako je Králova řeč nebo Nedotknutelní, série vybraných filmů s Charlie Chaplinem, Peterem Sellersem nebo Jeanem-Paulem Belmondem, ale i české tituly zlatého fondu jako Markéta Lazarová, Adéla ještě nevečeřela nebo Pelíšky.

Mezi tradičními náboženskými pořady nebude chybět přímý přenos půlnoční mše a vánoční bohoslužby na Boží hod vánoční. ČT odvysílá také setkání Tomáše Halíka s kardinálem Dominikem Dukou pod názvem Společný výslech, Koncert pro Betlém s Hanou Zagorovou, Štefanem Margitou a dalšími účinkujícími nebo hudební symbol českých Vánoc Českou mši vánoční od J. J. Ryby v podání vybraných sólistů.

Česká televize program Vánoce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Podívám se i na některé nové pohádky, ale určitě si nenechám ujít ty, které vidím takřka pravidelně každý rok.
Zdenka Jírová
Pohádky miluji celý život, čtu si je i teď. Co má pan Horáček proti Mrazíkovi? Patří mezi nejlepší pohádky, které znám. Politiku mezi pohádky opravdu nezatahuji.
Jan Blahoslav
V klidu, Nova to zajistí.
Jiřina Benešová
Asi ztrouchnivěl za ta léta
Alena Várošová
Jů,taky se těším na pohádky,snad nebudou až tak moderní.Ty moderní ráda nemám. Mrazík asi nebude,roztrh je jim film.
Jiřina Benešová
Už se těším na štědrovečerní pohádku. Kryštof Hádek je můj oblíbený herec. A co Mrazík? Že by se na něj tentokrát zapomnělo?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...