Tradice adventních kalendářů

Tradice adventních kalendářů

28. 11. 2015

V dnešním slova smyslu si Advent oblíbily zejména děti, který jej vnímají jako příležitost každý den otevřít nové pole v adventním kalendáři a zkrátit si tak čekání na Vánoce. Pro dospělé má význam v tom, že značí období čtyř neděl před vánočními svátky. I někteří dospělí si rádi čekání zkracují adventními kalendáři, které vnímají nejen jako každodenní sladké zpříjemnění všedního dne, ale i jako dekoraci, která ztělesňuje, že se blíží vánoce.

Lindt adventní kalendář 180g

Jak vypadaly adventní kalendáře dříve?

Za času našich pradědečků a dědečků měly adventní kalendáře náboženské motivy. Setkávali jsme se u nich z výjevy z Bible, obrázky zasněžených vesnic či s různými náboženskými a tradičními citacemi. Cílem kalendářů bylo připomenout dětem vánoční událost popisovanou v bibli a zpříjemnit jim čekání na vánoční dárky. Adventní kalendáře se vyráběly v malých dílnách či doma z tvrdého papíru. Masového rozšíření se kalendáře dočkaly po druhé světové válce, kdy se poprvé začaly vyrábět ve velkých produkcích a kdy poprvé obsahovaly uvnitř okének sladkou čokoládu. Dřívější i dnešní adventní kalendáře spojuje tradice otevírání okýnek, která symbolizuje vnitřní otevřenost a cítění k bohu.

Dnešní adventní kalendáře

Dnes již většina rodičů pro své děti adventní kalendáře nakupuje. Cena začíná na 20 Kč, kdy dostanete mléčnou čokoládu zabalenou v hezkém obalu s barevným obrázkem. I tento levný kalendář dokáže zlepšit atmosféru před koncem roku nejen v dětském pokojíčku, ale třeba i na stolech kolegů v kanceláři. Na trhu můžete najít lepší a dražší adventní kalendáře, které obsahují pravou kvalitní čokoládu od známých značek jako je Milka, Lindt, Orion nebo Ferrero. Na obalu se můžete setkat s tradičními vánočními motiv, ale i animovanými postavičkami z oblíbených dětských filmů a seriálů.

Jak vyrobit adventní kalendář?

Pokud vám zbývá trošku času, můžete si svůj originální adventní kalendář vyrobit. Budete k tomu potřebovat jen několik věcí. Podívejte se na následující videa:

 

 

advent Vánoce
Hodnocení:
(4 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.