Tradice adventních kalendářů

Tradice adventních kalendářů

28. 11. 2015

V dnešním slova smyslu si Advent oblíbily zejména děti, který jej vnímají jako příležitost každý den otevřít nové pole v adventním kalendáři a zkrátit si tak čekání na Vánoce. Pro dospělé má význam v tom, že značí období čtyř neděl před vánočními svátky. I někteří dospělí si rádi čekání zkracují adventními kalendáři, které vnímají nejen jako každodenní sladké zpříjemnění všedního dne, ale i jako dekoraci, která ztělesňuje, že se blíží vánoce.

Lindt adventní kalendář 180g

Jak vypadaly adventní kalendáře dříve?

Za času našich pradědečků a dědečků měly adventní kalendáře náboženské motivy. Setkávali jsme se u nich z výjevy z Bible, obrázky zasněžených vesnic či s různými náboženskými a tradičními citacemi. Cílem kalendářů bylo připomenout dětem vánoční událost popisovanou v bibli a zpříjemnit jim čekání na vánoční dárky. Adventní kalendáře se vyráběly v malých dílnách či doma z tvrdého papíru. Masového rozšíření se kalendáře dočkaly po druhé světové válce, kdy se poprvé začaly vyrábět ve velkých produkcích a kdy poprvé obsahovaly uvnitř okének sladkou čokoládu. Dřívější i dnešní adventní kalendáře spojuje tradice otevírání okýnek, která symbolizuje vnitřní otevřenost a cítění k bohu.

Dnešní adventní kalendáře

Dnes již většina rodičů pro své děti adventní kalendáře nakupuje. Cena začíná na 20 Kč, kdy dostanete mléčnou čokoládu zabalenou v hezkém obalu s barevným obrázkem. I tento levný kalendář dokáže zlepšit atmosféru před koncem roku nejen v dětském pokojíčku, ale třeba i na stolech kolegů v kanceláři. Na trhu můžete najít lepší a dražší adventní kalendáře, které obsahují pravou kvalitní čokoládu od známých značek jako je Milka, Lindt, Orion nebo Ferrero. Na obalu se můžete setkat s tradičními vánočními motiv, ale i animovanými postavičkami z oblíbených dětských filmů a seriálů.

Jak vyrobit adventní kalendář?

Pokud vám zbývá trošku času, můžete si svůj originální adventní kalendář vyrobit. Budete k tomu potřebovat jen několik věcí. Podívejte se na následující videa:

 

 

advent Vánoce
Autor: Petr Jakub
Hodnocení:
(4 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Švandová
Advent (z lat. adventus = příchod) je dle Wikipedie začátek liturgického roku, období čtyř neděl před vánočními svátky. Je to doba radostného očekávání příchodu Spasitele, ... předpokládám tedy že advent znamená očekávání, podle soutěžního kvízu je ale odpověď špatně. Je škoda, že v novém provedení i60 není vidět správná odpověď.
Zuzana Pivcová
Jednou jsem před lety přivezla z Německa i adventní kalendář pro kocoura Alíka, na každý den tam byly různé vitamíny a drobné pochoutky. Všechny mu moc chutnaly. Pak přišlo na Štědrý den vyvrcholení, ve velkém okénku na špici vánočního stromku byla kočičí čokoláda. A k té ani nečuchnul. :-)
Alena Várošová
Pěkné přiblížení v době Adventu,kdo je zručný vyrobí si sám,kdo není koupí si je sám.
Lidmila Nejedlá
Adventní kalendář vyrábíme doma s nejrůznějšími překvapeními. Nemusí to být jen čokoláda, může tam být i vzkaz, že jdeme dnes do kina.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...