Znáte podvodnice? Aneb vánoční cukroví z těsta kynutého pod vodou!
FOTO: archiv autorky

Znáte podvodnice? Aneb vánoční cukroví z těsta kynutého pod vodou!

15. 12. 2015

Děvčata, toto cukroví budete asi znát, i když některá možná ne.

Já mám recept na toto vánoční cukroví od mamky a ta ho měla od svého táty, mého dědy, pekaře. A ten uměl péci! Toto cukroví máme moc rádi. Jednak je hotové "natotata" a nedává se do něj žádný cukr. Můžete udělat i slanou variantu k vínu. To znamená potřít před pečením vajíčkem a posypat hrubou solí, kmínem, mákem, sezamem atd.

Těsto se musí zpracovat ručně na válu, aby bylo úplně hladké. Udělá se z něho kulička a ponoří se do hrnce se STUDENOU vodou a šoupne se do chladu na balkon. Těsto kyne asi 30 - 45 min pod studenou vodou, nezvětšuje svůj objem, ale praská a plave – nadzvedněte ho, bývá přilepené ke dnu hrnce. Těsto se nesmí rozmočit, vyndejte ho z vody, jakmile začne praskat a plave. Toho ponoření těsta do vody se nebojte. Po vyndání těsto okapejte, otřete dlaněmi a dále zpracovávejte na dosti pomoučeném válu ze začátku mokrou stranou těsta.

Při sladké variantě můžete z těsta udělat i plněné cukroví. Například vytvořte malinkaté šátečky, čtyřrůžky, rohlíčky plněné nádívkou - jakoukoli - nejlepší je ořechová, maková, tvarohová. Je to docela piplačka,fantazii se meze nekladou, ale vypadají i chutnají božsky. Letos jsem se k tomu ještě nedostala, uvidím ještě podle nálady.

Já dělám hlavně malé kroužky otočené kolem ukazováku. Vyválíte "žížalky" na válu a pak otočíte ukrojenou žížalku kolem špičky prstu. Vytvoří se krásné malé kroužky. Letos jsem také udělala z tohoto těsta vykrajované cukroví.

Recept :

250g hladké mouky+špetka soli
170g másla
4-5 lžic vlažného mléka
25g droždí, lžíce cukru, přidávám hrubou mouku do kvásku, tak 4- 5 lžic, kvásek nechat vykynout asi 15 min.

Uvedená dávka je na  čtyři plechy. Postup uvidíte na mých fotografiích. Upečené cukroví obalte v práškovém cukru s vanilkovým cukrem. Jak jinak, cukroví je křehoučké a zářivě bílé jako jiskřivý snížek.

Přeji bílé, pocukrované vánoce!

 

Hodnocení:
(4.3 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie
TÉMATA
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Růžena Marková
Podvodnice znám. Já dávám místo másla sádlo , těsto nedávám do vody, ale do igeliťálu a do lednice, není rozmáčené. Podle starého receptu by mělo přijít do vody, je to kvůli tomu, aby se zpomalilo kynutí. S těsta se nechá dělat cokoliv.
Vanda Blaškovič
Krásné poledne přeji z teplých krajin!!..:)) Děvčata, dostala jsem chuť na něco sladkého a tak udělám podvodnice!!...)) Abychom my, senioř, neměli vánoce každý den, že??! Tak jdu na to!...:)
Vanda Blaškovič
Mileno, ahoj, přečti si můj poslední komentář a možná i nějaký předešlý k podvodnicím. Opět budeš hned vědět s kým máš tu čest. Opravdu smutný případ nejen vánoční...
Vanda Blaškovič
Vladko, myslím, že většina čtenářů již poznala, že se jedná o smutný případ, kde asi není pomoci. Nepochopitelná zášť vůči všemu přátelskému a pozitivnímu je příliš veliká. Je lépe se od takové negativní osoby distancovat. Dále netřeba komentovat. Děkuji, Vladko, a cukroví Ti přinesu na ochutnání.
Zdenka Jírová
To znám,dělala ho už maminka a já taky. Je dobré.
Vladka Steinová
P.S. A je mi opravdu moc líto, že opět je do Tvého perfektního článku a mezi pěkné fotky vnesen duch neklidu a nepochopení.
Vladka Steinová
Ahoj,Vando, do diskuse vstupuji až dnes, díky za tento recept. Věřím, že máš cukroví chutné. Krásné Vánoce!
Soňa Prachfeldová
Jejda děvčata, každou fotkou i článkem chci udělat trochu radosti všem milým lidem, kteří se zde nacházejí a činíme tak všichni zde. Prožívejte všichni suprové Vánoce a hodně lásky k tomu ! Je fajn, že existujeme !!!
Vanda Blaškovič
Soňo, bude mi potěšením! A krásné Vánoce Tobě i mm.
Marie Magdalena Klosová
Václavko,zdravím"Tvé podvodnice".mm
Soňa Prachfeldová
To jsem nikdy nedělala, raději bych ochutnala od Tebe Vando, určitě to bude výborné .
Vanda Blaškovič
Ano, tak si rozumíme..:)) a Lidmilo, co říkáš na některé komentáře? Určitě víš, o čem mluvím...
Lidmila Nejedlá
Aha, píšeš, nechat kvásek vykynout. To samozřejmě, Myslela jsem, že necháš těsto 15 min. kynout. To se šoupne rovnou pod vodu.
Vanda Blaškovič
Lidmilo, rozumím tomu dobře, že kvasnice jen rozpustíš v mléce a tím zaděláš těsto? Řekla bych, že ta tekutina musí na válu z těsta stékat? Můžeš více objasnit? Nějak si to neumím představit. Díky.
Jitka Chodorová
Jen žasnu, co může paní Šorejsovou tak nadzvednout v tomto advetním čase, že napadá naši šikovnou Vandu kvůli receptu, však Vanda netvrdí , že si ho vymyslela. A co s tím má společného sportovní zdatnost paní Hany, tomu už nerozumím vůbec. Snad nám tím chtěla říct, že aspoň v něčem je lepší, než Vanda, ale to není vůbec jisté. Vando, dnes mám spadeno na "podvodnice". Díky tobě.
Lidmila Nejedlá
Vando, já těsto ponořím do vody hned a nenechávám ho 15 min. kynout. Jakmile vyplave, hned z něho tvořím. Kousky jsou pěkně nafouknuté. Někdy to peču i k jiné příležitosti a vykrajuji potom větší tvary. Je to fakt rychlé, dobré i hezké.
Vanda Blaškovič
Dobré ráno, děvčata. No prosím, jak nám podvodnice chutnají!.Je vidět, že jsme pravé české kuchařinky. Jen jsem se lekla, že někoho „moje“ podvodnice iritují natolik, že začne holdovat na stará kolena snad i potápění….)) Neuvěřilelné!…..) Tedy mluvím o těch podvodnicích. Aleno, šoupni rumový recept. Michaelo, ano, přátelství došlo..:)) Jarmilo, jak se povedly Tobě? Děvčata, kdo pekl či bude péci, napište výsledek. Není to na poprvé snadné. Ahoj!
Jarmila Jakubcová
Pro paní Šorejsovou - vy fakt musíte bých chudinka, protože to co píšete nemá hlavu ani patu.Vanda vás tím receptem neuráží nebo vás irituje slovo "podvodnice". Pořád píšete o lásce, porozumění a dobré náladě v době Adventu a pak se předvedete v plné "kráse". A pro Vandu - upekla jsem podle receptu a je to skvělé. Dík
Hana Šorejsová
Tak nyní jsem se opravdu pobavila..... podvodnice jako pod vodou, za mlada jsem závodně plavala a tak se směji, Karlova universita ??? Já měla článek napsaný dříve a Vy jste polovinu okopírovala z Wikipedie, jak je Vaším zvykem, redakce vydala Váš článek dříve, Vaše umění být první za každou cenu již dobře znám a směji se. Hraji tenis a plavu doposud za seniory a v tom mne neporazíte, jsem sporťačka, jak jste mne nazvala a několikrát urážela, je čas Adventu, i nepřátelům přeji klid a hezké vánoce.
Alena Tollarová
Vando, podívala jsem se do sešitu na ty naše rumové kroužky a je to ono, akorát poměry malinko jiné a ještě 1 vejce. Namáčely jsme horké kroužky do rumu a obalovaly v cukru. Já je už ale nedělám. Kometky jsou krásné. I hvězdičky. Ale znám to taky. 4x 5 a pak 1x 1 a frnk .... ani já nemám šanci. Byl to danajský dar. Pečení zdar. Nazdar!
Jaroslava Handlová
Hanko, tak nějak to asi bude. Já dala taky 5 hvězd a změnilo se to na 4,2 b / 10 h. (Předpokládám, že "h" znamená počet hodnotitelů).
Jaroslava Handlová
Vando, mám už sice napečeno, ale tyto podvodnice jsem nikdy nedělala. Láká mě to vyzkoušet na slaný způsob. Pak ti dám vědět, jak to dopadlo. Právě teď už jsem ti taky obohatila hvězdnou oblohu. Ale jestli se mi ty podvodnice nepovedou, tak chci ty hvězdičky zpátky.
Hana Rypáčková
Vůbec hvězdičkování nerozumím. 8 /h hodnotilo a hvězdiček 4/b ???? Připadá mi to nesmysl. Ale prsknu tam 5 a uvidím. Tak 4,1 /b a 9/h /Takže za 5 je desetina bodu?/
Eva Mužíková
Vando, podvodnice znám z dob, kdy jsem ještě pekla. Moc dobré...
Michaela Přibová
Vando, požádala jsem o přátelství. Snad to došlo.
Vanda Blaškovič
Jarmilo, nikdo neřekl, že se jedná o podvodné bodování. Jen tady pečeme podvodnice....:)) nic jiného...:))
Jarmila Jakubcová
Vando, hodnotila jsem první a mělo se ti tedy objevit ihned 5 hvězdiček, jinak snad to není podvodné bodování. Zkoušela jsem tvoje podvodnice, zatím jsou ve vodě, tak doufám že je neutopím.
Hana Rypáčková
Znám toto cukroví, říkáme mu "prasata",protože jsme vykrajovali výhradně prasata.Když to kyne, ten povrch je takový fujtajbl...Ale už to neděláme, naši nemají rádi ten cukr, ani na rohlíčkách....
Vanda Blaškovič
Michaelo, u mne je to na začátku abecedy. Mne by trvalo dlouho, nežli bych se k Vám proklikala.... Nebo to neumím? Můžete mne proto, Michaelo, požádat o přátelství Vy?....:))
Michaela Přibová
Vando, když budete tak hodná, tak číslo dejte, ale jenom aby vám někdo neublížil.
Vanda Blaškovič
Michaelo, poznám to tak, že hned na začátku jsou tam např. 2 hodnocení a jedna hvězda. I Jiřinka napsala, jak se to dá matematicky spočítat z počtu hlasujících a součtu bodů. Tak tak, Michaelo. Ale u podvodnic je to docela jedno...:))) .Horší je to u Karlovy univerzity. Michaelo i ostatním, docela bych Vám dala tel. číslo, pokud budete péci...:)) že bych byla na drátě..:)
Michaela Přibová
Vando, prosím, nezlobte se, ale mám skoro hloupou otázku. Zarazilo mne to hvězdičkování. Jak poznáte, že vám někdo dal jednu či pět hvězdiček? A kolik lidí vůbec "hvězdičkovalo"? Já moc u sebe na to nehledím. Když se mi článek u někoho líbí, ohvězdičkuji, aniž bych napsala ke článku komentář, někdy samozřejmě napíši i kladný komentář. Když se mi článek nelíbí, nedávám nic. Děkuji.
Alena Várošová
Vando,možná si někdo myslí že nejvyšší hodnocení je 1*...... a vínové cukroví jsem tady dělávala.
Jitka Chodorová
Díky Vando ještě jednou, však víš, taky se už do podvodnic pustím, ale všichni tu víme,že není podvodnice jako podvodnice, viď? *****
Lidmila Nejedlá
Ano znám, mám již upečené.
Marie Novotná
Ano,znám,ale raději dělám ,,vínové".Krásně bílocukrované kometky.
Vanda Blaškovič
Jani, co myslíš, u nás v kuchyni je také teplo..:)) Paní Hanko, řekla bych, že poloviční dávka je docela málo, ale také záleží, kolik cukroví vlastně potřebujete. Ale asi se opravdu lépe zpracovává, protože i já ho zpracovávám na polovinu a pak ty půlky spojím. Máslo musí být měkké. S tím bílým vínem to musí být zajímavé - to znamená, že se těsto zadělá a hned se peče? Jiřko, i já jsem koukala, že u jednoho staršího článku mi dodatečně přistála jedna hvězda..:) Ještě chci říct pro ty, které budou péci, aby raději dělaly kroužky - jsou totiž ještě křehčí nežli vykrajované. Cukroví je upečené, i když má stále bílou barvu, nehnědne, pouze malinko ze spodu. A Divoženko, žádné odmlouvání a hvězdičkuj!....:))
Jiřina Votavová
Těsto znám, cukroví jsme pekli již doma s maminkou. Je krásně křehké. Vando, neklesej na mysli. Je to poue 1x 1* a 4x 5* (1 + 4x5) : 5 = 4,2. Já na tom byla hůř!
Hana Čadová
Paní Vando těsto podvodnice znám a peču, ale z poloviční dávky. Hezky se s těstem pracuje. Podobné těsto je vinné - nepoužívá se droždí, ale 5 lžic bílého vína!
Jana Šenbergerová
Těsto znám, říká se mu také zmrzlé, ale nikdy jsem ho nedělala. Musí se s ním pracovat docela rychle, protože fígl je v tom, když se nepříliš teplé dostane do horké trouby. V naší kuchyni je na ně vždy příliš teplo. Vypadá to moc hezky. Pro originalitu dávám 5 hvězdiček. :-)
Vanda Blaškovič
Děvčata, fotky se trochu prohodily. Ale to poznáte. Čtvrtá fotka - zpracované těsto se srdíčkem má být jako druhá, před uložením do vody. Ale to je myslím jasné. Děvčata, dostanu, a již jsem dostala, minimálně jako u každých mých článků 4x jednu hvězdičku, marně přemýšlím od koho...:))) tak prosím zahvězdičkujte, pokud se vám recept líbí. Mám ráda hvězdnou oblohu...:))) Na rozkrojeném těstu vidíte strukturu vykynutého těsta. Asi udělám i ty podvodnice plněné. Ach jo...:)) podvodnice jsou výborné, ale ty skutečné opravdu nemusím...:)
Alena Várošová
Tak jsem si říkala co má Vanda společného s podvodnicemi a hned další slovo mě ťuklo do očí.Vůbec toto těsto neznám.Dnes jsem si udělala 5 druhů těst a zítra začnu péct.Zadělám 100% i to Tvoje těsto,taky jsem o něm nikdy neslyšela,tak jak píše paní Jarmila.Líbí se mi i popis a fotky i s Tvou fantazií a srdíčkem v těstě.Dávám za 5*
Michaela Přibová
Dobrý den, těsto znám, ale nikdy jsem ho nedělala. Moc hezky popsané a oceňuji i fotky. Vypadá to znamenitě. Už proto to zkusím a děkuji.
Jarmila Jakubcová
Vando, že těsto kyne pod vodou čtu poprvé v životě. Zdá se mi to fyzicky nemožné, protož kvasinky přeci potřebují kyslík. Ale já to zkusím jako chemický pokus a pak ti dám vědět. Za takovou novinku ti musím dát opět 5.