Znáte podvodnice? Aneb vánoční cukroví z těsta kynutého pod vodou
FOTO: archiv autorky

Znáte podvodnice? Aneb vánoční cukroví z těsta kynutého pod vodou

13. 12. 2020

Recept na toto vánoční cuktroví mám od své maminky, ta ho měla od svého táty, mého dědy, pekaře. A ten uměl péci! Toto cukroví máme moc rádi. Jednak je hotové "natotata" a nedává se do něj žádný cukr.

Můžete udělat i slanou variantu k vínu. To znamená potřít před pečením vajíčkem a posypat hrubou solí, kmínem, mákem, sezamem atd.

Těsto se musí zpracovat ručně na válu, aby bylo úplně hladké. Udělá se z něho kulička, ponoří se do hrnce se STUDENOU vodou a šoupne se do chladu na balkon. Těsto kyne asi 30 - 45 min pod studenou vodou, nezvětšuje svůj objem, ale praská a plave – nadzvedněte ho, bývá přilepené ke dnu hrnce. Těsto se nesmí rozmočit, vyndejte ho z vody, jakmile začne praskat a plave. Toho ponoření těsta do vody se nebojte. Po vyndání těsto nechte okapat, otřete dlaněmi a dále zpracovávejte na dosti pomoučeném válu ze začátku mokrou stranou těsta.

Při sladké variantě můžete z těsta udělat i plněné cukroví. Například vytvořte malinkaté šátečky, čtyřrůžky, rohlíčky plněné nádívkou - jakoukoli - nejlepší je ořechová, maková, tvarohová. Je to docela piplačka, fantazii se meze nekladou, ale vypadají i chutnají božsky. Letos jsem se k tomu ještě nedostala, uvidím ještě podle nálady.

Já dělám hlavně malé kroužky otočené kolem ukazováku. Vyválíte "žížalky" na válu a pak otočíte ukrojenou žížalku kolem špičky prstu. Vytvoří se krásné malé kroužky. Letos jsem také udělala z tohoto těsta vykrajované cukroví.

Recept:

250g hladké mouky + špetka soli
170g másla
4-5 lžic vlažného mléka
25g droždí, lžíce cukru, přidávám hrubou mouku do kvásku, tak 4- 5 lžic, kvásek nechat vykynout asi 15 min.

Uvedená dávka je na čtyři plechy. Postup uvidíte na mých fotografiích. Upečené cukroví obalte v práškovém cukru s vanilkovým cukrem. Jak jinak, cukroví je křehoučké a zářivě bílé jako jiskřivý snížek.

Přeji bílé, pocukrované vánoce!

 

recepty Vánoce
Hodnocení:
(4.7 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
VANDA Blaškovič
Znáte podvodnice?...:)...a máme tu Vánoce 2022 ! Jo, jo, to to letí! ♥
VANDA Blaškovič
Milá Soňo, i já Ti přeji pohodové svátky vánoční a sejdeme se zde na Podvodnicích zase za nějaký čas, za nějaké ty roky...ano, mám napečeno. Ať žijí podvodnice....:)
VANDA Blaškovič
Rozpálím troubu na 200*, pak ztlumím na 180*. V horkovzdušné peču cca 12 min., v obyč. 6 min., pečivo se musí hlídat, časy jsou jen orientační, záleží opravdu na typu trouby. Dobrou chuť!
Soňa Prachfeldová
Doufám, že už máš na pečené podvodnice
Soňa Prachfeldová
Vando je fajn, že Ti mohu popřát po letech zase krásné a požehnané svátky a doufáme, ze6 už mas5 na pečení.
Lubomíra Žaldová
Prosím o doplnění, jak dlouho se peče a na kolik stupňů. Děkuji.
VANDA Blaškovič
Jarmilo, čauves, také Ti přeji krásné Vánoce! Pa,pa.
Jarmila Komberec Jakubcová
Vando také jsem dříve dělala vánoční cukroví "podvodnice". Je opravdu skvělé a bylo jediné, které můj první manžel jedl. Dokázal za večer sníst celou misku. Přeji krásné vánoční svátky a pohodu. Líbí se mi i tvoje fotky.
VANDA Blaškovič
Martino, děvčata, také zdravím! Bertice, to snad ani není možné.....!
VANDA Blaškovič
Květo, ahoj. My dvě se neznáme. Ale já Tě znám trochu z vyprávění Helči. Jen samé dobré věci. Přeji Ti hodně zdraví a příjemné svátky vánoční.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.