Pražská ZOO láká na vzácné lvy indické
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Pražská ZOO láká na vzácné lvy indické

16. 12. 2015

Vzácné lvy indické, kteří do pražské zoologické zahrady přicestovali na konci října, už mohou vidět návštěvníci. Samec Jamvan a samice Ginni a Suchi jsou první čistokrevní jedinci svého poddruhu, které indičtí chovatelé po více než 20 letech poskytli do Evropy. "Jejich aklimatizace v novém prostředí je zatím bezproblémová," řekl zoologický náměstek Jaroslav Šimek.

Tři vzácná zvířata získala pražská ZOO ze zahrady Sakkarbaug v Gudžarátu. Na vyjednávání se podílela i česká diplomacie. Ředitel zoologické zahrady Mirolav Bobek v této souvislosti vyzdvihl, že na tom měl "lví" podíl bývalý český velvyslanec v Indii Miloslav Stašek.

Zvířata, která byla dříve označována jako lvi perští, mají symbolický význam i pro Česko. "To jsou ti lvi, které přinesli Přemyslovci do svého znaku a kteří se posléze tedy dostali do znaku České republiky," uvedl Bobek.

Celkem je na světě už jen bezmála 500 těchto šelem. Všichni jedinci, které získala pražská ZOO, se narodili v lidské péči. Pražští chovatelé věří tomu, že se je podaří rozmnožit.

Měsíc a půl po jejich příjezdu do české metropole byla ze stěny jejich expozice odstraněna rákosová clona a návštěvníci si je mohou zblízka prohlédnout v Pavilonu šelem a plazů. Do venkovního výběhu budou lvi vypuštěni až na jaře.

šelmy ZOO
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.7 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...