Pražská ZOO láká na vzácné lvy indické
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Pražská ZOO láká na vzácné lvy indické

16. 12. 2015

Vzácné lvy indické, kteří do pražské zoologické zahrady přicestovali na konci října, už mohou vidět návštěvníci. Samec Jamvan a samice Ginni a Suchi jsou první čistokrevní jedinci svého poddruhu, které indičtí chovatelé po více než 20 letech poskytli do Evropy. "Jejich aklimatizace v novém prostředí je zatím bezproblémová," řekl zoologický náměstek Jaroslav Šimek.

Tři vzácná zvířata získala pražská ZOO ze zahrady Sakkarbaug v Gudžarátu. Na vyjednávání se podílela i česká diplomacie. Ředitel zoologické zahrady Mirolav Bobek v této souvislosti vyzdvihl, že na tom měl "lví" podíl bývalý český velvyslanec v Indii Miloslav Stašek.

Zvířata, která byla dříve označována jako lvi perští, mají symbolický význam i pro Česko. "To jsou ti lvi, které přinesli Přemyslovci do svého znaku a kteří se posléze tedy dostali do znaku České republiky," uvedl Bobek.

Celkem je na světě už jen bezmála 500 těchto šelem. Všichni jedinci, které získala pražská ZOO, se narodili v lidské péči. Pražští chovatelé věří tomu, že se je podaří rozmnožit.

Měsíc a půl po jejich příjezdu do české metropole byla ze stěny jejich expozice odstraněna rákosová clona a návštěvníci si je mohou zblízka prohlédnout v Pavilonu šelem a plazů. Do venkovního výběhu budou lvi vypuštěni až na jaře.

šelmy ZOO
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.7 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
No jo, nestihla jsem včas přečíst článek.Ale je to jen jeho názor, nedoložený.Mohl to být spíš albín.
Zuzana Pivcová
Když jsme byly se sestrou na mikulášské sponzorském setkání v ZOO. byl lví výběh v pavilonu velkých kočkovitých šelem ještě zakryt před návštěvníky rohoží. Takže je museli odkrýt hned nato. V časopise Trojský koník, který ZOO vydává, byl o lvech indických článek a pan ředitel Bobek připojil svůj článek o historii lva v našem státním znaku.
Eva Mužíková
Včera jsem je viděla v TV, jsou opravdu nádherní. Tak hlavně aby, až si zvyknou, přivedli na svět potomky:))))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.