Moje město aneb Zkusíte hádat?
FOTO: archiv autorky

Moje město aneb Zkusíte hádat?

16. 12. 2015

Z dětských let si pamatuji, že v mém městě byla spousta obchodů. Měli jsme papírnictví, rybárnu, maso-uzeniny, dokonce i „zemědělské přebytky“ to snad byl krám s výsekovým masem, železářství, barvy+laky, sklo-porcelán, oděvy, knihu, knihovnu a pro nás děti moc důležité obchody: dvě cukrárny a kino. (Samozřejmě tu byla i škola, dokonce dvě, a místní národní výbor).

Důležitým odvětvím v obci byl potravinářský průmysl, zastoupený cukrovarem a později zde byl vystavěn masokombinát.

Pro sportovní vyžití bylo a nadále zůstává dost možností: školní tělocvičny, sokolovna, kde se pořádaly i dětské šibřinky, oslavy a plesy, fotbalový stadion a hřiště na házenou.

Jak tak šel čas, městys splynul s Prahou, postavily se hypermarkety a z obchůdků zbyla hrstka, ostatní se přeměnily na hernu, pojišťovnu atd. A kino, kde nejdražší lístek stál 12 korun, tak to je asi navždy zavřené.

Stadion už také nemá to využití, jaké měl. Několik let se tu jezdila plochá dráha a míč tu proháněli například Josef Jurkanin a Olda Urban.

A něco málo z historie.

Nejstarší zmínka o obci je v zakládací listině Vyšehradské kapituly z roku 1088. Roku 1698 se ve vsi nacházely tři dvory, které vlastnil hrabě František Josef Šlik. Ten tvrz přestavěl na zámek. Jedním z posledních majitelů zámku byl Filip Scholler, syn Alexandra Schollera, který v roce 1850 založil cukrovar. Provoz tohoto cukrovaru, jako mnoha dalších v Čechách, byl ukončen v 90. letech 20. století.

Roku 1872 byla otevřena nová železnice a pošta. Roku 1881 započala výstavba první školy (dnešní gymnázium) a roku 1881 byl vysvěcen nový kostel. Novorománský kostel sv. ..., v němž je uložena relikvie sv. R...  (tu získal Karel IV. a do kostela převezli benediktini) je jediný kostel v Čechách, který je zasvěcen tomuto svatému.

V zámku je Lidová škola umění, pojmenovaná po operní pěvkyni, národní umělkyni, která byla místní rodačkou (kněžna Libuše).

A současnost? Městys opět žije… Pořádají se zde akce pro děti, koncerty, sportovní akce, výstavy, funguje klub seniorů a spousta dalších zájmových sdružení.

Pokusíte se doplnit název obce, která byla připojena k Praze ve stejném roce, kdy začalo Pražské jaro.

Která to je?

města Moje próza
Hodnocení:
(4.3 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.