Moje město aneb Zkusíte hádat?
FOTO: archiv autorky

Moje město aneb Zkusíte hádat?

16. 12. 2015

Z dětských let si pamatuji, že v mém městě byla spousta obchodů. Měli jsme papírnictví, rybárnu, maso-uzeniny, dokonce i „zemědělské přebytky“ to snad byl krám s výsekovým masem, železářství, barvy+laky, sklo-porcelán, oděvy, knihu, knihovnu a pro nás děti moc důležité obchody: dvě cukrárny a kino. (Samozřejmě tu byla i škola, dokonce dvě, a místní národní výbor).

Důležitým odvětvím v obci byl potravinářský průmysl, zastoupený cukrovarem a později zde byl vystavěn masokombinát.

Pro sportovní vyžití bylo a nadále zůstává dost možností: školní tělocvičny, sokolovna, kde se pořádaly i dětské šibřinky, oslavy a plesy, fotbalový stadion a hřiště na házenou.

Jak tak šel čas, městys splynul s Prahou, postavily se hypermarkety a z obchůdků zbyla hrstka, ostatní se přeměnily na hernu, pojišťovnu atd. A kino, kde nejdražší lístek stál 12 korun, tak to je asi navždy zavřené.

Stadion už také nemá to využití, jaké měl. Několik let se tu jezdila plochá dráha a míč tu proháněli například Josef Jurkanin a Olda Urban.

A něco málo z historie.

Nejstarší zmínka o obci je v zakládací listině Vyšehradské kapituly z roku 1088. Roku 1698 se ve vsi nacházely tři dvory, které vlastnil hrabě František Josef Šlik. Ten tvrz přestavěl na zámek. Jedním z posledních majitelů zámku byl Filip Scholler, syn Alexandra Schollera, který v roce 1850 založil cukrovar. Provoz tohoto cukrovaru, jako mnoha dalších v Čechách, byl ukončen v 90. letech 20. století.

Roku 1872 byla otevřena nová železnice a pošta. Roku 1881 započala výstavba první školy (dnešní gymnázium) a roku 1881 byl vysvěcen nový kostel. Novorománský kostel sv. ..., v němž je uložena relikvie sv. R...  (tu získal Karel IV. a do kostela převezli benediktini) je jediný kostel v Čechách, který je zasvěcen tomuto svatému.

V zámku je Lidová škola umění, pojmenovaná po operní pěvkyni, národní umělkyni, která byla místní rodačkou (kněžna Libuše).

A současnost? Městys opět žije… Pořádají se zde akce pro děti, koncerty, sportovní akce, výstavy, funguje klub seniorů a spousta dalších zájmových sdružení.

Pokusíte se doplnit název obce, která byla připojena k Praze ve stejném roce, kdy začalo Pražské jaro.

Která to je?

města Moje próza
Hodnocení:
(4.3 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helena Votíková
Ano jsme součástí Prahy.
petr stejskal
No, a já o Čakovicích nic nevím. Asi je to součást Prahy. nebo se pletu?
Květoslava HOUDKOVÁ
Každá moje 1/2 hod. cesta do Prahy vede také Čakovicemi. A potvrzuji slova Olinky Štolbové: "Policejní akademii pro seniory" jsem na Čakovickém zámku také absolvovala a s Olinkou se tam seznámila. Občas se doprava Čakovicemi pozdrží u závor ČD - to když projíždí 1-2 vagonové "Pendolino". Sídlí tu Centrála a Obchod.centrum "Globus" (kvalitní uzeniny a pečivo), nově další nábytek fi ASKO.
Helena Votíková
Moc mě potěšilo, kolik z vás má k Čakovicím nějaký vztah. Děkuji.
Hana Čadová
Ještě si vzpomínám, že v Čakovicích byla velká poštovní loupež!
Hana Čadová
Čakovice znám! Maminka pracovala u DP a na konečné u závor byla konečná trolejbusů, kde prodávala lístky. Manžel hrál za Čakovice volejbal!
ivana kosťunová
Jistěže Čakovice, ty tři dominanty poznávám. V Čakovicích bydleli strýc s tetou.Často jsem za nimi jezdila. Podnikali jsme výlety po Pražských památkách a díky jim jsem si Prahu zamilovala. Už pěkných pár let nežijí, ale dodnes si pamatuju adresu Myjavská 626. Díky, že jste mi milované Čakovice připomněla
Helena Votíková
Ano, jsou to Čakovice. Park je opravdu moc pěkný.
Olga Štolbová
Nepoznala jsem, ačkoliv jsem do zámku chodila tři měsíce na seminář pro seniory, který pořádala Městská policie Praha. Je tam krásný zámecký park.
Zuzana Pivcová
Chvilku jsem váhala, jsou to Čakovice, částí Prahy od r. 1946, a ta Lidová škola umění nese jméno jedné z nejlepších někdejších sopranistek Marie Podvalové. Ale tady jsem šla pozpátku, to přiznávám, napřed jsem si sepsala jména operních pěvkyň, na která jsem si vzpomněla, a pak hledala. Díky za informaci.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.