Zámek Sychrov nabízí speciální vánoční prohlídky
ILUSTRAČNÍ FOTO: flickr.com

Zámek Sychrov nabízí speciální vánoční prohlídky

27. 12. 2015

Zámek Sychrov nedaleko Turnova láká na vánoční prohlídky. Na prohlídkové trase je osm vánočních stromků, na nichž jsou nové ozdoby se znaky původních majitelů.

Na letos vyrobených ozdobách jsou vyobrazeny znaky knížecího rodu Rohanů, kteří zámek vlastnili 125 let od roku 1820 a kteří se zasloužili o jeho současnou novogotickou podobu. "Ozdoby jsou hodně laděné do vínových barev," uvedl kastelán Miloš Kadlec. Vánočním prohlídkám je přizpůsobený i výklad.

Návštěvníci se například mohou dozvědět, že Vánoce za Rohanů nebyly nijak okázalé. Třeba vánoční stromek měli jen jeden. Byl v hlavním salonu zámku, skromnější byly i vánoční hostiny. "Na stole sice byla drůbež, ryby, zvěřina, nebyly to ale takové opulentní hostiny jako dnes," uvedl kastelán. Pro názornost je na banketním stole v jídelně cukroví, jaké se za Rohanů mlsalo. "Od dnešního se příliš neliší. Tam se tradice drží," poznamenal Kadlec.

Méně honosné než dnes byly i dárky, které si dávala šlechta před zhruba sto lety. "Dárky měly hlavně praktické využití, děti dostávaly rukavice, boty, knihy. Dívky třeba i panenky, aby se připravovaly na roli matky, chlapci zase uniformy k výcviku," dodal kastelán.

Zámek Sychrov patří mezi národní kulturní památky. Je jediným zámkem v Libereckém kraji, který je otevřený celoročně. Patří k nejnavštěvovanějším památkám, každoročně si ho prohlédne přes 100 tisíc lidí. Vánoční prohlídky nabízí do neděle 3. ledna, a to včetně Silvestra i Nového roku.

 

hrady a zámky naše tipy Vánoce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.