Proč nesnáším ty příšerné rachejtle
ILUSTRAČNÍ FOTO: wikimedia.org

Proč nesnáším ty příšerné rachejtle

1. 1. 2016

Když mi bylo patnáct, miloval jsem je. Nebyly za komančů nikde k dostání a jenom kamarádi, kteří měli kontakty v cizině, je občas přinesli na náš klukovský kopeček. Odpálili jsme je, kochali se obrazy na nebi asi pět minut, ale pak uháněli, protože se vždy blížili příslušníci SNB (později VB – pro vnuky prostě policajti).

Ano, řeč je o rachejtlích, petardách, ohňostrojích a podobných atrakcích.

Na Silvestra v roce 1990, opojen radostí nad změnou politického systému, který jsem bytostně nesnášel, jsem vyrazil na pražské Václavské náměstí. Svařáček, malé šampíčko, malé pivko. Všichni velice milí, gratulace, prostě pohoda. A potom to přišlo.

Úder rakety. Byla to nečekaná rána do zad. Vážím skoro sto kilo, ale padl jsem doslova na hubu. Jako kdyby vás někdo kyjem srazil k zemi. Dostal jsem pecku kousek nad ledviny od špatně vypálené rakety.

Sundala mne jako malého kluka. Složil jsem se jako po zásahu z kalašnikova.

Okamžitě tam byla záchranka. Byli skvělí. Lékař mi doporučil den na lůžku v nemocnici, ale já to odmítl. Nic moc se mi koneckonců nestalo, sám jsem se po tom šoku postavil na nohy. Jediná újma byla kompletně propálená a docela drahá péřová bunda, kterou jsem dostal od Ježíška. Ještě že vám nechytla, to by byl fakt průšvih, říkali záchranáři.

Tu bundu s ohořelou dírou na zádech mám pořád jako vzpomínku na Slapech na hausbótu. Kolegové si ze mne dělají srandu. A pravidelně mne zvou na silvestrovský ohňostroj v zátoce.

Ať si to užijí beze mne, nejezdím tam.

Nemám rád ty příšerné rachejtle!

 

Moje próza Můj příběh
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.