Proč nesnáším ty příšerné rachejtle
ILUSTRAČNÍ FOTO: wikimedia.org

Proč nesnáším ty příšerné rachejtle

1. 1. 2016

Když mi bylo patnáct, miloval jsem je. Nebyly za komančů nikde k dostání a jenom kamarádi, kteří měli kontakty v cizině, je občas přinesli na náš klukovský kopeček. Odpálili jsme je, kochali se obrazy na nebi asi pět minut, ale pak uháněli, protože se vždy blížili příslušníci SNB (později VB – pro vnuky prostě policajti).

Ano, řeč je o rachejtlích, petardách, ohňostrojích a podobných atrakcích.

Na Silvestra v roce 1990, opojen radostí nad změnou politického systému, který jsem bytostně nesnášel, jsem vyrazil na pražské Václavské náměstí. Svařáček, malé šampíčko, malé pivko. Všichni velice milí, gratulace, prostě pohoda. A potom to přišlo.

Úder rakety. Byla to nečekaná rána do zad. Vážím skoro sto kilo, ale padl jsem doslova na hubu. Jako kdyby vás někdo kyjem srazil k zemi. Dostal jsem pecku kousek nad ledviny od špatně vypálené rakety.

Sundala mne jako malého kluka. Složil jsem se jako po zásahu z kalašnikova.

Okamžitě tam byla záchranka. Byli skvělí. Lékař mi doporučil den na lůžku v nemocnici, ale já to odmítl. Nic moc se mi koneckonců nestalo, sám jsem se po tom šoku postavil na nohy. Jediná újma byla kompletně propálená a docela drahá péřová bunda, kterou jsem dostal od Ježíška. Ještě že vám nechytla, to by byl fakt průšvih, říkali záchranáři.

Tu bundu s ohořelou dírou na zádech mám pořád jako vzpomínku na Slapech na hausbótu. Kolegové si ze mne dělají srandu. A pravidelně mne zvou na silvestrovský ohňostroj v zátoce.

Ať si to užijí beze mne, nejezdím tam.

Nemám rád ty příšerné rachejtle!

 

Moje próza Můj příběh
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
petr stejskal
Nemám rád ohňostroje, neboť nechápu jejich smysl. Jen zvířátka mají z toho hrůzu. Chudáci musí pro jistotu do sklepa. Kdysi to vymysleli Číňani. Takovou hloupost a zbytečnost.
Alena Várošová
Díky za článek pane Horáčku o rechejtlích.Byla bych nejraději kdyby střílení rachejtlí vůbec zakázali a ty peníze se věnovaly na důležitější účely.Ale to by z toho zase neměli nic výrobci a prodejci,takže se musíme přizpůsobit,narvat si do uší špunty a zalést pod postel i se psem.
Miroslava Jachimová
Také je nesnáším, i když naštěstí nemám žádnou popisovanou negativní zkušenost. Vadí mi, že s odpalováním začnou obtěžovat již dopoledne a pokračují ještě celý Nový rok. A od té doby, co máme pejska, jsem na podobnou zábavu přímo alergická.
Eva Balúchová
Včera ve zprávách jsem viděla záznam z Brna ze Svoboďáku a divím se,že se nikomu nic nestalo.Petardy lítaly nezřízeně,alkohol,veselí.Asi jsem zbabělec,ale bála bych se takového hemžení zúčastnit. Panu Horáčkovi se nedivím,že nejde na ohňostroj do zátoky,po takové zkušenosti bych se taky minula.
Eva Balúchová
Zuzko,mluvilo a dokonce se zpráva dostala i k nám na venkov.Každý rok si na paní vzpomenu a raděj nepřistupuji k oknu,jelikož je u nás dost pubošů,kteří(nevím kde přijdou k tolika penězům)milují střílení.Je to pro dospělé i zvířata strašně nepříjemné,ale snad bude zase rok klid.
Zuzana Pivcová
Oficiální ohňostroj se mi líbí, i když v Praze mě na Nový rok hodně odradí ty tisícihlavé davy, jedoucí do centra. Co se týče světlic a jejich neodborného používání, do smrti nezapomenu na případ, o němž jsem četla někdy v 80. letech v Kriminalistickém sborníku, takže to nebyl žádný výmysl. Neodborně odpálená amatérská světlice tehdy, snad v Klatovech, vlétla na Silvestra do panelákového bytu a před zraky členů rodiny zabila mladou nastávající matku, které vypálila celé břicho. Nejspíš se o tom ani veřejně nemluvilo.
ivana kosťunová
Také mi ti nic neříká, ten půlnoční neřízený ohňostroj u nás na sídlišti jsem přetrpěla s pohledem upřeným na zaparkovaná auta, zda se na některém z nich nějaká rachejtle nepodepsala. Letos to dopadlo bez úhony.
Květoslava HOUDKOVÁ
Leden 1968 - pro nás změna bydliště - ze sever.Čech do Kaplice u Čes.Krumlova. Druhý den jsme se šli představit do nového zaměstnání a cestou nás zastila sněhová bouře s kulovým bleskem = přírodní ohňo-zdroj! Umělé rachejtle nemusím - taková "zábava" vždy šla mimo mne - "nekochám" se ani u okna a bouchání mne štve!
Jana Šenbergerová
Miluji ohňostroje, ale vadí mi, že k pyrotechnice mají přístup laici a také děti. Vzhledem k tomu, že jde doslova o peníze vyhozené do vzduchu, klidně bych se bez nich obešla. Obyčejná bouřka je také krásná. Měl jste štěstí, že to odnesla jen nová bunda.
Ingrid Hřebíčková
Připomíná mi to zážitek, když jsem škrtla sirku a vletěla mi jiskra do oka. Nosila jsem tenkrát kontaktní čočky a já v tom šoku měla strach, že mi propálila jiskra čočku. Šla jsem s krvavým okem k očnímu a povídám: "Ještě že jsem si nepropálila čočku (byly tenkrát drahé) a doktorka nade mnou nevěřícně zakroutila hlavou se slovy: "Snad oko?". Obojí bylo v pořádku. Do nového roku vám přeji jen samé hezké zážitky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.