Křížová cesta 21. století
FOTO: archiv autorky

Křížová cesta 21. století

9. 1. 2016

Kuks nejsou jen barokní sochy Matyáše Brauna. Naleznete tu i soudobé sochy předních českých sochařů. Mezi Kuksem a Braunovým Betlémem je takzvaná Křížová cesta 21. století.

Tvoří ji 15 soch, které ztvárňují příběh nadějí a utrpení člověka. Galerie moderního sochařství v přírodě je volně přístupná. Sochy tu stojí od roku 2008. Místo je jen 2 km daleko z Kuksu v sousední obci Stanovice. Vůz můžete zaparkovat tam. Pokud pojedete vlakem, tak je lépe zajet o jednu zastávku za Kuks – a to do Žirče. Zde se dáte kousek pod nádražím doprava a přijdete na velkou louku, kde jsou sochy rozmístěny. 

K projektu, jehož producentem se stal Královéhradecký kraj, přizval přední české sochaře tří generací s blízkým vztahem k východním Čechám: Jana Koblasu, Stanislava Hanzlíka, Vojtěcha Adamce, Jana Hendrycha, Čestmíra Mudruňku, Ellen Jilemnickou, Ivana Jilemnického, Jiřího Kačera, Maria Kotrbu, Václava Fialu, Michala Šaršeho, Jaromíru Němcovou, Jiřího Marka a Daniela Klose.

Příběh putování a nadějí člověka je ztvárněn v hořickém pískovci, tradičním kameni tohoto kraje, který už před 300 lety „rozplakal i rozezpíval“ Matyáš Bernard Braun. Slavnostního otevření (4. října 2008) se Vladimír Preclík nedočkal. Ale i k jeho poctě „křížová cesta 21. století“ vypráví o zázraku života, o víře a naději, že smrt nemusí být tou poslední tečkou.

Křížová cesta 21. století je přístupná celoročně. Vstupné se neplatí. Prohlídku zvládnete pěšky, na kole. Já sem chodím s vnučkou a se psem na procházku. Je to velmi pěkné a dojemné mezi sochami, je zde pěkný rozhled. Tak jsem to pro vás nafotila.

Příběh utrpení a nadějí člověka je metaforou putování současného člověka!

Jak pravil sochař Vladimír Preclík: "Každý z nás si nese svým životem svou vlastní křížovou cestu. A bez naděje se nikdo z nás neobejde."

naše tipy socha výlet
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.