Gugla - znáte jej?
Jednou ze základních ingrediencí gugly je uzené maso. FOTO: pixabay.com

Gugla - znáte jej?

20. 1. 2016

Nepochybuji ani na chviličku o tom, že převážná většina z vás po navýšení důchodu o 40 korun tráví své dny u tropických moří, případně v některém z grandhotelů, kde řezy ze svíčkové patří k těm obyčejnějším jídlům, ale tak už to prostě je a nedá se s tím nic dělat!      

Já se obracím jenom k tomu zanedbatelnému procentu důchodců, co přes všechnu péči neustále kverulují, nic jim není dost dobré, a někteří dokonce i vykřikují cosi o lumpárně. Tak pro tyto věčné nespokojence uvádím recept, který sám dělám, považuji ho za chutný a nepříliš finančně náročný, zvláště když to uzené nahradíte lacinou imitací, ale to už je jen na vás, že?

Jenom se přimlouvám, brambory prosím nenahrazujte sójou a tuk vodou, ono to pak už tak nějak není ono. A když to budete dělat častěji, tak těch náhle ušetřených čtyřicet můžete poslat nějaké neziskovce nebo vnoučatům, jedni i druzí už si s tím určitě poradí!

Tak jak na to?

Na 1 plný plech (asi 8 porcí) potřebujete:

1,5 kg brambor, 1,5 dl oleje, 400 g uzeného masa, 4 stroužky česneku, 1,5 dl mléka, 3–4 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, majoránku, tuk na vymazání plechu a kyselou okurku k podávání.

Nejdřív si připravte opravdu velkou mísu. Všechny brambory oškrábejte a nastrouhejte nahrubo a uzené maso (kolik ho tam dáte, záleží na vaší chuti, na uvedené množství ale minimálně 400 g) nakrájejte na kostičky. Maso přidejte k bramborám, přidejte olej, prolisovaný česnek, sůl, pepř a majoránku (tou rozhodně nešetřete) a vše důkladně promíchejte. V případě, že jsou brambory hodně mokré, část vody z nich slijte. Nakonec přidejte mléko a mouku a vše ještě jednou promíchejte.                                                

Hluboký plech nebo menší pekáč vymažte olejem nebo sádlem a všechno bramborové těsto do něj urovnejte. Použít můžete i zapékací misku, z té ale nebude mít lahodný gugla tak křupavé dno. Připravený plech, vložte do trouby vyhřáté na 220 stupňů Celsia a dejte péct asi na 30 minut. Když začíná mít gugla růžovou křupavou kůrku, teplotu stáhněte na 200 stupňů a pečte dalších asi 30 minut.

Po vyndání z trouby se pokuste plech s touhle lahůdkou nejméně 15 minut uchránit před nedočkavými žrouty, aby gugla trochu zchladl a dal se lépe krájet, horký se totiž rozpadá. Jinak, co se týká množství soli a koření, tak předpokládám, že tu nejednám s amatéry, kteří se přou o to, zda špetka soli je množství uchopené dvěma či třemi prsty, jak jsem nedávno vyslechl nějakou učenou debatu  omladiny v hospodě. Ještě že už špatně slyším, alespoň jsem se z té debaty nerozplakal, protože jsem vyslechl jen tu část, kdy už na sebe řvali. Zase na jejich obranu, 6 piv a tři panáky posunou diskuzi vždy dopředu, že ? Ale pořád je to lepší, než v hospodě vyndat chytrý telefon, zírat do něj tak hodinku a pak odejít, jak také často vidím celé party a hlava mi to nějak nebere.

Jasně, že tohle jídlo není žádný objev Ameriky, v podstatě se jedná o obdobu bramboráku zapečeného v troubě, a vsadím botky, že většina z vás jej dobře zná. Mám ale pocit, že neuškodí jej zde připomenout, a to také proto, že jsem ho dnes dělal a konzumoval, no a máme ještě na zítra a dokonce by zbylo i pro nějakého nepříliš rozežraného hosta, tak ne aby jste přijeli všichni!

No a pokud v minulosti už ten recept někdo tady uvedl, tak se předem omlouvám.

 

gastronomie recepty
Hodnocení:
(4.8 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.