Nový rok stromů: Tu bi-švat 5776
Mandlovník. Ilustrační foto: pixabay.com

Nový rok stromů: Tu bi-švat 5776

1. 2. 2016

V židovském náboženství je mnoho svátků, které mají přímo i nepřímo původ v historických událostech starověkého Izraele, ale i v dávném zemědělském kalendáři.

Jeden malý, ale významný svátek, který neoslavuje žádnou dějinnou událost je Tu bi-švat, Nový rok stromů. Původně byl spojen s předpisy o odvádění zemědělských dávek. Jedná se o oslavu přírody, oslavu věčné symbiózy lidí a stromů.

Již více než 2000 let se slaví Nový rok stromů jako oslava příchodu jara a probouzení se přírody. V Izraeli začínají kvést mandlovníky a pomalu začíná jaro. Podle pověsti Abraham zasadil v posvátném háji tamaryšek. A země je dostatečně nasycena vláhou.

Svátek připomíná rovněž plodiny, které nasytí člověka, tedy dary země. Na stole se objevují fíky, datle, olivy, granátová jablka, či hroznové víno. Vzpomínám, jak nám babička podávala v tuto dobu červená jablka, nabádala nás k souznění s přírodou a za okny tiše padal sníh. 

Nový rok stromů připadl na 15. den měsíce ševat 5 776 - což je 5. měsíc občanského židovského kalendáře, podle našeho kalendáře na 24.-25. ledna 2016.

Tu bi-švat nám všem ukládá velikou zodpovědnost za naši planetu, neboť můžeme v jediném okamžiku krásnou živou přírodu ztratit.

 

Zdroj: Kronika rodiny a Šalom Alejchem

 

 

stromy Židé
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%