Nový rok stromů: Tu bi-švat 5776
Mandlovník. Ilustrační foto: pixabay.com

Nový rok stromů: Tu bi-švat 5776

1. 2. 2016

V židovském náboženství je mnoho svátků, které mají přímo i nepřímo původ v historických událostech starověkého Izraele, ale i v dávném zemědělském kalendáři.

Jeden malý, ale významný svátek, který neoslavuje žádnou dějinnou událost je Tu bi-švat, Nový rok stromů. Původně byl spojen s předpisy o odvádění zemědělských dávek. Jedná se o oslavu přírody, oslavu věčné symbiózy lidí a stromů.

Již více než 2000 let se slaví Nový rok stromů jako oslava příchodu jara a probouzení se přírody. V Izraeli začínají kvést mandlovníky a pomalu začíná jaro. Podle pověsti Abraham zasadil v posvátném háji tamaryšek. A země je dostatečně nasycena vláhou.

Svátek připomíná rovněž plodiny, které nasytí člověka, tedy dary země. Na stole se objevují fíky, datle, olivy, granátová jablka, či hroznové víno. Vzpomínám, jak nám babička podávala v tuto dobu červená jablka, nabádala nás k souznění s přírodou a za okny tiše padal sníh. 

Nový rok stromů připadl na 15. den měsíce ševat 5 776 - což je 5. měsíc občanského židovského kalendáře, podle našeho kalendáře na 24.-25. ledna 2016.

Tu bi-švat nám všem ukládá velikou zodpovědnost za naši planetu, neboť můžeme v jediném okamžiku krásnou živou přírodu ztratit.

 

Zdroj: Kronika rodiny a Šalom Alejchem

 

 

stromy Židé
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Michaela Přibová
Paní Vlaďko, děkuji za moc zajímavý článek. Tak ráda čtu vaše a paní Jarmily články o židovských zvycích a kultuře.
Vladka Steinová
Dobrý den, dodatečně děkuji Vandě i p. Jírové za pěkný příspěvek.Nejen, že vše bylo tabu v této oblasti, ale ani se to nesmělo.
Zdenka Jírová
To je moc hezký a poučný článek, to jsem nevěděla. Já vůbec čtu ráda články o židovských zvycích, protože toto bylo dříve tabu a myslím, že jsme o hodně přišli. Čím člověk zná víc o zvycích jiných kultur, je dále od xenofobie. Nesmí mu být ale jiná kultura vnucována násilím, jak se bohužel v současnosti v Evropě děje.
VANDA Blaškovič
Vladko, to co jsi napsala, je pro mne také něco moc zajímavého. Článek se i nějak hezky četl. Tak nějak lehce, jako by ve stínu stromu. Děkuji Ti.
Vladka Steinová
I Vám, Alenko, děkuji.Taková slova pohladí, potěší.
Alena Várošová
Pěkné vyprávění z Vašich tradic paní Vlaďko,zase vím něco ,co jsem nevěděla a nestydím se za to.5*
Vladka Steinová
Děkuji ještě jednou. P. Ivo, téměř pokaždé mi mluvíte z duše. Jarmilko, my obě víme to své.Tradice jsou tradice. Díky.
ivana kosťunová
Rok stromů, dary země, židovská kultura je úchvatná a je dobře, že lidéuchovávají a uctívají tradice předků.
Marie Seitlová
Zajímavý článek, díky
Jarmila Komberec Jakubcová
Milá Vladko, dík za připomenutí našich tradic. Musím ti za krásný článek dám 5 hvězdiček a piš dál

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...