Milovaný Čech, který dal Brazílii prosperitu
REPRO: opiniaoenoticia.com.br

Milovaný Čech, který dal Brazílii prosperitu

30. 1. 2016

Během jeho pětiletého mandátu zažila jihoamerická země Brazílie obrovský rozvoj, stavěly se silnice, průmyslové závody a uprostřed země vyrostlo také zbrusu nové hlavní město – Brasília. Na jeho žádost se na něm podílel slavný Oscar Niemeyer a město dodnes uchvacuje nejen milovníky architektury svým pojetím.

Před 60 lety, 31. ledna 1956, složil slavnostní slib brazilský prezident s českými kořeny Juscelino Kubitschek. Jeho pradědeček Jan Nepomucký pocházel z jižních Čech.

Cenou za prosperitu však byla vysoká inflace a velký zahraniční dluh Brazílie (obojí ale bylo relativně malé oproti růstu cen a zadlužení za následných vojenských diktatur). Kubitschek, který vystudoval medicínu a do politiky se zapojil již ve 30. letech, se po skončení svého mandátu stal senátorem. Jeho druhý pokus o nejvyšší úřad v zemi zhatil v roce 1964 vojenský převrat generála Humberta Castela Branka a Kubitschek odešel do emigrace, žil v Evropě i USA.

Do vlasti se vrátil v roce 1967, ale v politice už působit nemohl a jeho jméno se nesmělo objevit ani v brazilské televizi. Když Kubitschek 22. srpna 1976 zahynul při automobilové nehodě na dálnici mezi Sao Paulem a Riem de Janeiro, objevily se spekulace, že nehoda byla zinscenovaná a exprezident zavražděn.

Jeho pohřbu v hlavním městě Brasílii se účastnilo na 300 tisíc truchlících lidí. V roce 1981 byly jeho ostatky uloženy do nově postaveného Památníku JK (Juscelina Kubitscheka).

 

osobnosti prezident
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.