Milovaný Čech, který dal Brazílii prosperitu
REPRO: opiniaoenoticia.com.br

Milovaný Čech, který dal Brazílii prosperitu

30. 1. 2016

Během jeho pětiletého mandátu zažila jihoamerická země Brazílie obrovský rozvoj, stavěly se silnice, průmyslové závody a uprostřed země vyrostlo také zbrusu nové hlavní město – Brasília. Na jeho žádost se na něm podílel slavný Oscar Niemeyer a město dodnes uchvacuje nejen milovníky architektury svým pojetím.

Před 60 lety, 31. ledna 1956, složil slavnostní slib brazilský prezident s českými kořeny Juscelino Kubitschek. Jeho pradědeček Jan Nepomucký pocházel z jižních Čech.

Cenou za prosperitu však byla vysoká inflace a velký zahraniční dluh Brazílie (obojí ale bylo relativně malé oproti růstu cen a zadlužení za následných vojenských diktatur). Kubitschek, který vystudoval medicínu a do politiky se zapojil již ve 30. letech, se po skončení svého mandátu stal senátorem. Jeho druhý pokus o nejvyšší úřad v zemi zhatil v roce 1964 vojenský převrat generála Humberta Castela Branka a Kubitschek odešel do emigrace, žil v Evropě i USA.

Do vlasti se vrátil v roce 1967, ale v politice už působit nemohl a jeho jméno se nesmělo objevit ani v brazilské televizi. Když Kubitschek 22. srpna 1976 zahynul při automobilové nehodě na dálnici mezi Sao Paulem a Riem de Janeiro, objevily se spekulace, že nehoda byla zinscenovaná a exprezident zavražděn.

Jeho pohřbu v hlavním městě Brasílii se účastnilo na 300 tisíc truchlících lidí. V roce 1981 byly jeho ostatky uloženy do nově postaveného Památníku JK (Juscelina Kubitscheka).

 

osobnosti prezident
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Takže další vysoký politický činitel s českými kořeny na americké kontinentě. Na severu to byl starosta v New Yorku Čermák a na jihu Kubitschek dokonce jako prezident. Na tak malou zemi, jakou Česko je, to bylo dost úspěchů.
Elena Valeriánová
Tak to jsem ani netušila. Děkuji za zajímavou informaci.
ivana kosťunová
Další významný politik českého původu. zajímavý článek

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...