Jak se ubránit podvodu při uzavírání půjčky? Možností je několik!
Ilustrační foto: ingimage.com

Jak se ubránit podvodu při uzavírání půjčky? Možností je několik!

2. 2. 2016

Pokud uzavíráte půjčku u neprověřených poskytovatelů bez náležitých referencí, tak samozřejmě riskujete, že s vaší smlouvou nebude vše v pořádku a vy se možná dříve či později můžete dostat do problémů. I když nás před některými běžně používanými triky poskytovatelů půjček chrání nový občanský zákoník, existují možnosti, kterými vás podvodní poskytovatelé mohou připravit o značnou část peněz. O tom, které to jsou a jak se jim bránit, si něco povíme v následujícím článku.

Smlouva o půjčce a o zprostředkování

Zásadním dokumentem, který určuje, jakým způsobem se bude celé vaše jednání o poskytnutí půjčky odvíjet, je buď smlouva o půjčce, nebo smlouva o zprostředkování finančního produktu. Pokud z nějakého důvodu jednáte se zprostředkovatelem, ale i s některými finančními institucemi, doporučujeme si ohlídat několik zásadních věcí, a to zejména:

 - Rozhodčí doložku
 - Smluvní pokuty
 - Vratné zálohy
 - Poplatky za vyřízení půjčky
 - Provize za zprostředkování

Rozhodčí doložka u půjček

Toto smluvní ustanovení znamená zejména to, že v případě jakéhokoliv sporu s poskytovatelem půjčky nebudete řešit své spory před soudem, ale před nezávislým rozhodcem. Takové ustanovení se běžně používá mezi velkými společnostmi, které nechtějí, aby dílčí spory zpomalily jejich vzájemnou spolupráci, nicméně pro koncového spotřebitele má takovéto ustanovení spíše nevýhody. Pokud vám toto poskytovatel půjčky navrhne, raději trvejte buď na klasickém řešení sporů před soudem, nebo běžte k někomu, kdo si takovou podmínku nestanovuje. Klasické rozhodčí řízení je totiž pouze prvoinstanční a tedy není možné se proti němu odvolat. Jedinou výjimku představuje možnost dát k civilnímu soudu návrh na tzv. zrušení rozhodčího nálezu, který o něm následně rozhodne. Dejte si ovšem pozor na poměrně krátké lhůty, kdy lze takový návrh podat, která v tomto případě činí tři týdny od doručení výsledku rozhodčího řízení.

Smluvní pokuty, poplatky za vyřízení a další platby

Co se týče plateb u vyřízení půjček, je dobré si vždy dobře zkontrolovat u smluv za co, kdy a hlavně kolik platíte. Nezřídka se totiž stává, že si poskytovatelé a hlavně zprostředkovatelé půjček účtují nesmyslně vysoké poplatky za dodání dokumentů, které přímo nesouvisí s půjčkou. Stejně tak velmi často nechávají své klienty volat na placené linky, za které mohou utratit i tisíce korun. Důležité je uhlídat si krom plateb také vratnou zálohu a s ní často spojenou provizi za zprostředkování půjčky. Pokud tedy skutečně spolupracujete se zprostředkovateli, ujistěte se, kdy a jak vám bude vrácena záloha a pamatujte, že nic jako nevratná záloha neexistuje. Stejně tak se vyplatí obezřetnost v případě, že je sjednána provize za zprostředkování půjčky. Takové provize se totiž vyplácejí až po úspěšném čerpání úvěru a není tedy možné tyto náklady požadovat, pokud např. úvěr nebyl klientovi přiznán. Pokud jakýkoliv z těchto bodů ve smlouvě objevíte, tak buď trvejte na jeho změně, nebo si sežeňte jiného poskytovatele nebankovních půjček.

U seriózních firem se bát nemusíte

Jelikož portál Homepůjčka.cz spolupracuje výhradně se seriózními poskytovateli nebankovních služeb, tak dobře víme, že u takového poskytovatele není třeba mít strach či jakékoliv podezření. Buďte si ale raději jisti, že všem ustanovením ve smlouvě rozumíte a v případě pochybností požádejte zástupce společnosti o vysvětlení. Přeci jenom jde o vaše peníze, a tak je dobré, když máte nad celým průběhem půjčky kontrolu a předem víte, za co a kdy platíte. Po podpisu smlouvy totiž už často bývá pozdě a následné právní konzultace vás mohou vyjít na relativně dost peněz, proto stále připomínáme pravidlo „podepsat můžeš, přečíst musíš“.

peníze půjčky a úvěry
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.