Kalendárium: Před 115 lety se narodil herec Hugo Haas
FOTO: cs.wikipedia.org (Hugo Haas ve filmu Pickup)

Kalendárium: Před 115 lety se narodil herec Hugo Haas

17. 2. 2016

Před 115 lety, 18. února 1901, se v Brně narodil herec a režisér Hugo Haas, jedna z největších hvězd české meziválečné kinematografie. Vynikal v humorných i dramatických rolích a dokázal se prosadit i v Hollywoodu, když ho kvůli židovskému původu vyhodili z Národního divadla.

Haas hrál v Divadle Na Vinohradech a později exceloval i v Národním divadle. Na filmové plátno vstoupil v roce 1931 v roli pana Načeradce ze zfilmovaného románu Karla Poláčka Muži v offsidu. Začal spolupracovat na scénářích a režírovat. V tandemu s Martinem Fričem vymysleli veseloherní libreto Život je pes, kde se po jeho boku objevila Adina Mandlová. Spolu vytvořili na deset filmových dvojic - Mazlíček, Nezlobte dědečka, Ať žije nebožtík, Velbloud uchem jehly, Švadlenka, Mravnost nade vše nebo Děvčata, nedejte se. Některé Haas i režíroval.

Vrcholným dílem Haase bylo protiválečné podobenství Bílá nemoc. Filmovou verzi této aktuální hry Karla Čapka si sám scenáristicky upravil a obsadil se do role doktora Galéna.

S manželkou Marií Bibikoffovou, zvanou Bibi, emigroval do USA dva týdny po německé okupaci. V Hollywoodu natočil přes 30 filmů, nejvýznamnějším je drama Sebranec (Pick Up) podle námětu Josefa Kopty. V roce 1961 odjeli s Bibi do Říma, potom do Vídně, kde 1. prosince 1968 zemřel.

herecké legendy
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.