Tolerance
Ilustrační foto: pixabay.com

Tolerance

18. 2. 2016

V poslední době hodně používané slovo - intolerance. Nejprve si musíme uvědomit, co znamená předpona Ex nebo In. Ex, znamená ven, in je dovnitř. Takže co vlastně znamená slovo Tolerance. Podle mě je to respektování, uznávání názoru jiného. Nejčastější, neznámější je vzájemné tolerování víry. Ve světě přece máme docela velké množství vyznání. Křesťané, židé, buddhisté či muslimové. Většina těchto vyznání vedle sebe žila v poklidu po staletí. Když však propukla netolerance, byly z toho války.

Já sám jsem bezvěrec. K tomu jsem dospěl poznáváním historie. Moji rodiče bývali víry "Československé", tedy křesťané. Mamka chodívala občas i do modlitebny, já v dětství musel chodit i do kostela. Přesto jsem měl to štěstí, že mě moji rodiče nenutili nikam a nechali na mě rozhodnutí. Teda tolerance. Zůstal jsem bezvěrcem. Přesto rád navštěvuji kostely, synagogy a i v mešitě jsem byl. Chtěl jsem poznat to, co umí lidské ruce. Prostě díla lidských rukou. A vůbec mi nevadí, že ten , kdo stojí vedle mě, má naprosto jiný oděv, jinou víru. Ale doufám v to samé od něho. Musím však, i já tolerovat jejich zvyklosti. Což by každý host měl udělat.

Takže mám velmi dobrého přítele, který se dal k jehovistům. Ano, nesouhlasím s jeho náhledem, přesto toleruji. Můžu, což dělám, diskutovat. Má přátelé, kteří jsou katolíky nebo adventisté. Tedy všechno křesťané. Víra je jejich, ale mělo by to být jako kdysi, když po kázání z kostela se odešlo rovnou do hospody, do hříchu. A v hospodě seděli všichni pohromadě. Tam se může diskutovat. Moje přesvědčení, ale je stále stejné. Ale zároveň je potřeba se chovat jako host, tedy respektovat místní zákony, které jsou třeba jen zvykové. A to chci aby se tak chovali jiní hosté. A to se týká i cizinců u nás, v našem státě, kde platí naše zákony.

 

 

Náboženství Země
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.