Tolerance
Ilustrační foto: pixabay.com

Tolerance

18. 2. 2016

V poslední době hodně používané slovo - intolerance. Nejprve si musíme uvědomit, co znamená předpona Ex nebo In. Ex, znamená ven, in je dovnitř. Takže co vlastně znamená slovo Tolerance. Podle mě je to respektování, uznávání názoru jiného. Nejčastější, neznámější je vzájemné tolerování víry. Ve světě přece máme docela velké množství vyznání. Křesťané, židé, buddhisté či muslimové. Většina těchto vyznání vedle sebe žila v poklidu po staletí. Když však propukla netolerance, byly z toho války.

Já sám jsem bezvěrec. K tomu jsem dospěl poznáváním historie. Moji rodiče bývali víry "Československé", tedy křesťané. Mamka chodívala občas i do modlitebny, já v dětství musel chodit i do kostela. Přesto jsem měl to štěstí, že mě moji rodiče nenutili nikam a nechali na mě rozhodnutí. Teda tolerance. Zůstal jsem bezvěrcem. Přesto rád navštěvuji kostely, synagogy a i v mešitě jsem byl. Chtěl jsem poznat to, co umí lidské ruce. Prostě díla lidských rukou. A vůbec mi nevadí, že ten , kdo stojí vedle mě, má naprosto jiný oděv, jinou víru. Ale doufám v to samé od něho. Musím však, i já tolerovat jejich zvyklosti. Což by každý host měl udělat.

Takže mám velmi dobrého přítele, který se dal k jehovistům. Ano, nesouhlasím s jeho náhledem, přesto toleruji. Můžu, což dělám, diskutovat. Má přátelé, kteří jsou katolíky nebo adventisté. Tedy všechno křesťané. Víra je jejich, ale mělo by to být jako kdysi, když po kázání z kostela se odešlo rovnou do hospody, do hříchu. A v hospodě seděli všichni pohromadě. Tam se může diskutovat. Moje přesvědčení, ale je stále stejné. Ale zároveň je potřeba se chovat jako host, tedy respektovat místní zákony, které jsou třeba jen zvykové. A to chci aby se tak chovali jiní hosté. A to se týká i cizinců u nás, v našem státě, kde platí naše zákony.

 

 

Náboženství Země
Autor: petr stejskal
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Novotná
Ano, také s vámi souhlasím
Naděžda Špásová
Tolerance by se měla vyučovat už ve školách. Nejsem věřící, ale kostely na výletech nevynechávám. Tolerovat lze spoustu věcí, ale abych se já přizpůsobila cizincům u nás, tak to ani náhodou.
Olga Štolbová
I já mám stejný názor, jen tak lze žít v pohodě a bez válek. Díky za tento článek. *****
Olga Štolbová
I já mám stejný názor, jen tak lze žít v pohodě a bez válek. Díky za tento článek. *****
Zdenka Jírová
Dobrý článek vhodný do dnešních dnů. Vystihl jste to správně, mám stejný názor. Jen tu toleranci nesmíme přehánět a ustupovat netoleranci.
Zuzana Pivcová
Pojem "tolerovat něco" má už dnes dost posunutý význam, až téměř k pasivnímu snášení názorů či projevů někoho odlišného. Je-li tolerance chápána jako vzájemné uznání práva někoho či něčeho na existenci s tím, že mě ale tato existence nepoškozuje či dokonce neohrožuje, pak je to v pořádku.
Soňa Prachfeldová
Naše zákony mám pocit dodržují převážně jen slušní lidé. A těm se neodpustí nic. Tolerance je velmi nutná a zapotřebí, jen by měla být na obou stranách, nikdo by ji neměl zneužívat.
ivana kosťunová
V podstatě souhlasím s příspěvkem, ale dodávám, že i tolerance má své hranice. A každý má právo dát najevo-zde má tolerance končí, tak to respektuj.
Lenka Hudečková
Myslím, že jsem tolerantní osoba a také žiji v tolerantním vztahu. I já jsem pro toleranci v celém životě a nejen v náboženství.
Květoslava HOUDKOVÁ
Dost včas rozeznám, koho mohu - a koho nemohu tolerovat !- mezi takové lidi raději nelezu, nehodlám se s nikým vybavovat.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.