Recepty našich předků: pirožky se zelím a slaninou
FOTO: autorka

Recepty našich předků: pirožky se zelím a slaninou

28. 2. 2016

Dnes jsem nevěděla, co uvařit. A tak jsem sáhla po osvědčeném, jednoduchém a hodně starém receptu mé babičky a poté i maminky, které pocházely z dnešní Ukrajiny, tedy byly Volyňské Češky. Jsou to pirožky se zelím a slaninou. Jako dítě jsem je moc nemusela, ale pak, když jsem začala sama vařit, staly se mým oblíbeným jídlem. Naučila jsem je jíst i manžela a děti. Syn je miluje, dcera je jí prázdné jen se slaninou. Jsou jednoduché, rychlé a dobré, proto jsem si řekla, že vám je představím.

Takže budeme potřebovat:
Asi 250 g hrubé mouky (podle počtu jedlíků), sůl, horkou vodu, vařené kyselé zelí (ničím je nedochucuji, mám domácí), anglickou slaninu, vykrajovátko nebo skleničku.

Postup:
Na vál nasypeme hrubou mouku, přidáme sůl a zalijeme horkou vodou. Pozor na opaření. Vody dáme tolik, aby vzniklo trochu tužší těsto. Nenecháváme odležet a hned zpracováváme. Na pomoučeném vále postupně odkrajujeme menší kousky těsta a vyválíme placku. Vykrajujeme kolečka, naplníme zelím a spojíme vykrajovátkem k sobě. Hotové vkládáme do vroucí vody a vaříme asi 10 -12 minut dle hustoty těsta, vyjmeme a necháme odkapat. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, osmažíme dozlatova s trochou tuku (sádlo, omega). Podáváme teplé, polité slaninou. Pozor, trochu se lepí, takže je dobré zamíchat do mísy lžíci sádla.


Pirožky lze samozřejmě plnit dle chuti např. masem, vařenými bramborami, tvarohem. Já je dělám jen s kyselým zelím, ale babička je dělávala i nasladko, ale to mi vůbec nechutnalo. Pokud se nesní, jsou také dobré osmažené na pánvi. Vykrajovátko je na fotkách. Možná, že to někdo z vás zkusí. Jestliže ano, tak přeji DOBROU CHUŤ.

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.