Vyznání knihomolky
Ilustrační foto: pixabay.com

Vyznání knihomolky

12. 3. 2016

Vášnivou čtenářkou jsem už od dětství. Když jsem coby dítě z jihočeské vísky přišla na střední školu do Prahy, jedním z prvních opěrných bodů v novém světě se mi stala nejbližší pobočka knihovny.

Měla jsem štěstí, našla jsem ji blízko internátu, v němž jsem bydlela, a paní knihovnice byla ke mně shovívavá. Vzpomínám si, jak mi dlouho vrtalo hlavou, proč se na mě ta milá paní tak divně dívala, když jsem si chtěla vypůjčit něco od Jindřišky Smetanové. Inu, byla to sedmdesátá léta a naivní dítě nemělo tušení, že existují zakázaní autoři.

Četla jsem pořád, ve škole, ve vlaku i doma, aniž bych si uvědomovala, že to moje okolí vnímá jako něco výjimečného. Už na našem prvním abiturientském srazu po deseti letech moji tehdejší pražští spolužáci šli do kuchyně restaurace, v níž jsme se sešli, zda by jim nepůjčili alespoň kuchařskou knihu, kterou mi pak přinesli ke stolu. Zkrátka si mě bez knihy v ruce nedovedli představit.

Tak šel čas, čtou i moje děti a když se nám narodila první vnučka, napsala mi kamarádka redaktorka, abych z ní nezapomněla vychovat čtenářku - jak bych se o to nesnažila! Před pár lety jsem se zaregistrovala v Československé bibliografické databázi - tam mám svůj seznam knih přečtených i  těch, které si přečíst ještě hodlám, zkrátka jsem tam jako ryba ve vodě. A to, co se mi nesplnilo v profesním životě, splnilo se mi ve volném čase v mém bydlišti - od roku 2002 jsem tu knihovnicí! Plánuji si tuhle radost uchovat alespoň dalších dvacet let.

Ještě jsem neprozradila, jaké knihy vlastně čtu. Tak tedy z domácího prostředí čtu nejradši o osobnostech, např. Poločas nadějí, Český román, Tvář bez masky, Doktorka z domu trubačů, Jihočeši, 100 statečných, Řeč neřeč, Plovárny s Markem Ebenem a podobné. Z překladové literatury si většinou nevšímám prvoplánových milostných románů a z knih, které mě zaujaly v poslední době, uvedu např. Hlasy země, Tuláci, Ještě jsem to já, Rok sněhu, Vlámský obraz, Psí hvězdy, Stín větru, Vládkyně koření.

Mými oblíbenými autory jsou např. L. Vaculík, V. Cílek, Z. Zapletal, M. Hilský, A. de Saint Exupery, P. Coelho, A. Paasilinna.       

 

 

 

 

 

knihy
Hodnocení:
(4.7 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%