Chyše a pivo
FOTO: autorka

Chyše a pivo

18. 3. 2016

Každý rok v březnu před velikonocemi jezdíme na návštěvu k mé sestře do mé rodné vesnice. Letošek nebyl výjimkou. No a s tím je téměř vždy spojena návštěva nedalekých Chyší. Pořád si nemohu zvyknout, že to není ta Chyše, ale ty Chyše. Je to malá vesnice v okrese Karlovy Vary. V mládí jsme tam byli párkrát na vesnické zábavě.

Chyše jsou malá obec na řece Střele. Pardon, v r. 2007 byl Chyším vrácen statut města. Nebudu psát celou historii této obce. První zprávy pocházejí z druhé poloviny 12. Století, kde na místě dnešního zámku stála tvrz. Takže historii má opravdu dlouhou. První, co vás upoutá před vjezdem do obce je na kopci Špičák kostel Zvěstování Panny Marie, který se také opravuje. Kolem kostela se nachází malý hřbitov s již opravenou márnicí. Chyšský zámek, který je dominantou obce má také pohnutou minulost. V r. 1919 zde chvíli žil a tvořil spisovatel Karel Čapek. Posledním majitelem panství byl Prokop IV. Lažanský, který Chyše opustil v r. 1946 po zestátnění panství.

Jako mnoha jinými pamětihodnostmi i tímto zámkem prošlo několik tehdejších socialistických organizací a každý si umí představit, jak to asi mohlo dopadnout. Byl dokonale zdevastován. V r. 1995 projevil zájem o koupi zámku Ing. Vladimír Lažanský, kterému se podařilo tento objekt v r. 1996 získat a spolu s manželkou jej začali renovovat. Opravy stále pokračují, ale část již je zpřístupněna. Před pár lety jsme tam byli, ale uvnitř se nesmělo fotit. Majitelé plánují v budoucnu prodloužení prohlídkové trasy v dalších prostorách novogotického zámku. Hezká procházka je i v přilehlém malém parku, který se také stále upravuje.

A teď vás pozvu na pivo. Chyše jsou proslavené svým panským pivovarem, který byl vystavěn v r. 1839-1841. Tradice pivovarnictví v Chyších ale sahá hodně hluboko do minulosti. V roce 2006 pár byla obnovena výroba zámeckého piva dle staročeských receptur. Restaurace a pivnice se nachází v historických prostorách pivovaru. Jejich kvasnicové, přírodní, nefiltrovaný Prokop ve třech druzích je opravdu moc dobrý. Před vánocemi a velikonocemi dělají speciály, takže jsme si domů s dcerou vezly kromě oblíbeného Prokopa ještě jeden speciál.

Za návštěvu stojí také nedaleký hrad Rabštejn nad Střelou a barokní zámek v Manětíně. Ono by se kolem Chyší toho našlo k vidění asi ještě hodně, ale myslím, že tím vás nebudu otravovat. Stačí se podívat do map, nebo na internet. Ovšem jednu zajímavost nesmím opomenout. V Chyších se usadil náš nejlepší žokej Josef Váňa. Loni jsme ho v pivnici potkali a je opravdu tak malý, jak vypadá v televizi. V restauraci jsem moc nefotila. Byla plná a ptát se všech, jestli můžu fotit se mi opravdu nechtělo.Tak pivu zdar.

 

 

 

 

cestování fotografování
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.