Jaro je tady, do Česka se vrátily první vlaštovky
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Jaro je tady, do Česka se vrátily první vlaštovky

21. 3. 2016

Během uplynulého víkendu dorazily do Česka první vlaštovky, považované za posly jara. Členové České společnosti ornitologické je pozorovali na více než deseti místech. Kromě vlaštovek už přiletěli z teplých zimovišť například špačci, čejky, skřivani, drozdi, holubi hřivnáči, budníčci menší, rehci i první čápi.

"Návrat tažných ptáků je symbolem jara odpradávna. Nejčastěji si lidé s tímto symbolem spojovali právě vlaštovku," uvedla Gabriela Dobruská z České společnosti ornitologické. I v současnosti se sledování ptáků v předjaří věnuje nejvíc lidí. Svá pozorování zapisují do databáze ČSO na adrese www.birds.cz.

Ptáci jsou po dlouhé cestě z Afriky vyčerpaní a potřebovali by rychle obnovit tukové zásoby. Jak se jim to podaří, záleží na počasí, které panuje v době jejich návratu. V chladu a dešti nelétá hmyz, a ptáci tak nemají šanci doplnit ztracenou energii. Ornitologové věří tomu, že už nepřijde žádné razantní ochlazení, které by ptákům zkomplikovalo jejich aklimatizaci na středoevropské klima.

Vlaštovka je jedním z pěti druhů, jejichž přílet sledují děti i dospělí v celé Evropě v rámci kampaně Jaro ožívá na stránkách www.springalive.net. Vlaštovky z Čech a Moravy patří mezi vybrané posly jara spolu s čápy, kukačkami, rorýsy a vlhami.

Vlaštovky jsou drobní pěvci, hnízdící ve většině případů v blízkosti člověka. Jsou rozšířené po celé Evropě, lze je najít i v Africe, Asii a Americe. Miskovité hnízdo dovedně slepené z kuliček bláta si staví nejraději uvnitř hospodářských budov nebo v průjezdech a chodbách domů. Živí se hmyzem, který obratně chytají za letu. Vlaštovka je dálkový migrant, jejím zimovištěm je jižní část afrického kontinentu.

Největší pražské hnízdiště vlaštovek se nachází v areálu psychiatrické léčebny v Bohnicích.

 

ptactvo
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%