Jaro je tady, do Česka se vrátily první vlaštovky
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Jaro je tady, do Česka se vrátily první vlaštovky

21. 3. 2016

Během uplynulého víkendu dorazily do Česka první vlaštovky, považované za posly jara. Členové České společnosti ornitologické je pozorovali na více než deseti místech. Kromě vlaštovek už přiletěli z teplých zimovišť například špačci, čejky, skřivani, drozdi, holubi hřivnáči, budníčci menší, rehci i první čápi.

"Návrat tažných ptáků je symbolem jara odpradávna. Nejčastěji si lidé s tímto symbolem spojovali právě vlaštovku," uvedla Gabriela Dobruská z České společnosti ornitologické. I v současnosti se sledování ptáků v předjaří věnuje nejvíc lidí. Svá pozorování zapisují do databáze ČSO na adrese www.birds.cz.

Ptáci jsou po dlouhé cestě z Afriky vyčerpaní a potřebovali by rychle obnovit tukové zásoby. Jak se jim to podaří, záleží na počasí, které panuje v době jejich návratu. V chladu a dešti nelétá hmyz, a ptáci tak nemají šanci doplnit ztracenou energii. Ornitologové věří tomu, že už nepřijde žádné razantní ochlazení, které by ptákům zkomplikovalo jejich aklimatizaci na středoevropské klima.

Vlaštovka je jedním z pěti druhů, jejichž přílet sledují děti i dospělí v celé Evropě v rámci kampaně Jaro ožívá na stránkách www.springalive.net. Vlaštovky z Čech a Moravy patří mezi vybrané posly jara spolu s čápy, kukačkami, rorýsy a vlhami.

Vlaštovky jsou drobní pěvci, hnízdící ve většině případů v blízkosti člověka. Jsou rozšířené po celé Evropě, lze je najít i v Africe, Asii a Americe. Miskovité hnízdo dovedně slepené z kuliček bláta si staví nejraději uvnitř hospodářských budov nebo v průjezdech a chodbách domů. Živí se hmyzem, který obratně chytají za letu. Vlaštovka je dálkový migrant, jejím zimovištěm je jižní část afrického kontinentu.

Největší pražské hnízdiště vlaštovek se nachází v areálu psychiatrické léčebny v Bohnicích.

 

ptactvo
Autor: ČTK
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Jejich přílet se mi zdá moc časný, já je vždy poprvé uvítala kolem 10.května - byly to jiřičky a měly hnízdo na mé lodžii v 7. patře paneláku.
Soňa Prachfeldová
To se na ně těším, ještě jsem je nezahlédla a přeji jim už skutečné jaro, jako i nám.
Naděžda Špásová
Vlaštovky vídám ve stáji u koní. My máme na balkoně jiřičky. Musím je pohlídat až přiletí a otevřít balkon.
Alena Tollarová
Chudinky se asi spletly. Taková zima, mouchy žádné. Copak jedí? My míváme na okně hnízdo jiřiček. Vlaštovku už jsem neviděla ani nepamatuji. Asi se vydám do Bohnic.
Květoslava HOUDKOVÁ
Myslím, že pacienti nešílí ze štěbetání ptactva, ale spíš z toho, že "jsou žížala" a bojí se sezobnutí. Teta na venkově vlastnila hospodu se sálem, okénko nade dveřmi stále pootevřené-sloužilo vlaštovkám k vlétnutí. Na zdi sálu měly své hnízdo - a při tancovačce se mláďata koukala na lidi ("TV" ?)
Hana Rypáčková
Vlaštovky jsou už vzácné, většinou jsou tu jiřičky...Ještě jsem je neviděla..
Dagmar Bartušková
Jedna vlaštovička jaro nedělá. Mnohdy leze ptačí zpěv z tak velkého hnízdiště pěkně na nervy. Chudáci pacienti bohnické léčebny, aby se z toho švitoření vlaštovek nakonec opravdu nezbláznili!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...