Konopiště představí Františka Josefa I., Zikmunda i Hanzelku
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Konopiště představí Františka Josefa I., Zikmunda i Hanzelku

22. 3. 2016

Zámek Konopiště na Benešovsku letos návštěvníkům připomene 100 let od úmrtí císaře Františka Josefa I. i cestovatelské úspěchy dvojice Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda. Chybět nebude ani zádušní mše na výročí sarajevského atentátu nebo slavnost ovocných knedlíků. Brány zámku se letos pro návštěvníky otevírají 25. března.

Novinkou bude hlavně výstava na téma cestování, která představí tři cestovatele z dob minulých: kromě Hanzelky se Zikmundem také majitele konopišťského panství a následníka rakouského trůnu Františka Ferdinanda d'Este.

"Dále připomeneme v severním křídle zámku osobu císaře Františka Josefa I., od jehož úmrtí letos uplyne 100 let. V zámeckých depozitářích je velké množství dosud nevystavovaných předmětů ze sbírek jeho synovce arcivévody Františka Ferdinanda, které budou mít návštěvníci možnost zhlédnout v rámci druhého okruhu nebo jako samostatnou expozici," uvedla kastelánka Jana Sedláčková.

Kromě toho zámek plánuje i tradiční akce, jako jsou tematické přednášky nebo večerní prohlídky. Po loňském úspěchu zopakuje prohlídky věže Václavky na svátek svatého Václava nebo adventní akce.

"Ze stavebních prací chystáme výměnu střešní krytiny na vybraných úsecích nebo úpravu výběhu pro medvěda," dodala k plánům na letošní sezonu Sedláčková.

Původně hrad Konopiště založil jako gotickou pevnost koncem 13. století biskup Tobiáš z Benešova. Postupem času se na Konopišti vystřídalo mnoho šlechtických rodů, mezi jinými Šternberkové, Hodějovští z Hodějova, Vrtbové z Vrtby a Lobkowiczové. V roce 1887 koupil panství arcivévoda František Ferdinand d'Este a přebudoval ho na velkolepé sídlo budoucího císaře.

Loni na Konopiště zavítalo kolem 140 tisíc návštěvníků.

 

hrady a zámky naše tipy výlet
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.