Dobruška
FOTO: autorka

Dobruška

13. 4. 2016

Plním přání několika lidí, kterým jsem slíbila představit malebné městečko Dobrušku. Použiji materiály, které nashromáždili jiní. Většina dat bude od pana Jiřího Macha.

Dobrušku je možné najít na soutoku Zlatého potoka a potoka Brtvy. První zmínka o Dobrušce je již ze středověku z roku 1320. Tehdy se nejmenovala Dobruška. Na místě dnešního města byla trhová osada Leštno. Město leželo na obchodní stezce. Bylo obehnáno hradbou a do osady se vstupovalo čtyřmi vstupními branami. Od poloviny 15. století se stává střediskem Opočenského panství, Dobruška (Leštno) spadala pod jeho správu, tehdejší majitelé byli Trčkové z Lípy. Za jejich správy se zvelebily domy a byla vystavěná i dominanta Dobrušky -  radnice. Vévodí městu už několik století ze středu náměstí.

Po několika požárech Leštno vyhořelo do základů, tehdy byla osada dřevěná, tak ohni nedalo moc práce, aby vykonal své dílo. Po požáru se lidé spojili a postavili novou osadu, kterou pojmenovali Dobruška, prý na pamět dobré vůle dobrých lidí, kteří neodešli, ale postavili novou osadu, jestli název opravdu vznikl na paměť dobré vůle, nevím. Jen to tak vypráví staří lidé, co hodně pamatují.

V roce 1806 vyhořelo mnoho domů, požár zachvátil kostel a pivovar, ale i přes veškeré pohromy, které město postihly, nám zbylo hodně památek po našich předcích. Třeba Mariánský sloup, jehož originál je uložený v dobrušském lapidáriu a na náměstí můžete spatřit jeho zdařilou repliku.
Za náměstím je možné spatřit, původně kostel Panny Marie z roku 1350, který po požáru v roce 1806 byl upraven a zasvěcen sv. Václavovi.
Dobrušské muzeum najdete v bývalém rabínském domě, kde je k vidění židovská rituální lázeň – mikve. Údajně je jedinou dochovalou v České republice, která je přístupná veřejnosti.

Z Dobrušky pocházeli i významní lidé. Nejznámější je nepochybně František Ladislav Hek, jehož životopis popsal Alois Jirásek v románě F.L.Věk. Neškodí zde zmínit rodáka, spisovatele a dramatika Františka Adolfa Šubrta, prvního ředitele Národního divadla, jehož jméno nese menší dobrušské náměstí (dříve koňský trh).

Po této procházce se můžeme vrátit na náměstí F.L. Věka a vystoupat na radniční věž, vysokou 45 m. Odkud je hezký rozhled na Orlické hory a okolí.

cestování
Hodnocení:
(4 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.