Pozvání do arcibiskupských zahrad v Kroměříži
FOTO: autorka

Pozvání do arcibiskupských zahrad v Kroměříži

27. 4. 2016

Kroměříž se pyšní dvěma zahradami zapsanými mezi památky UNESCO. Rozlehlá Podzámecká zahrada se nachází mezi Arcibiskupským zámkem a řekou Moravou, vznikla jako užitková zahrada v 15. století. Od zámku můžete projít barokní částí zahrady s ornamentálními záhony, kolem ZOO koutku s domácími i exotickými zvířaty přejdete do parku s unikátní sbírkou stromů, bohužel mnoho jich zničila v r. 1997 povodeň. V parku nescházejí četné altány, kolonáda, plastiky, fontány, mosty a můstky, dokonce i antické a gotické ruiny.

Na neplodné a bažinaté půdě za hradbami tehdejšího města byl asi o 100 let později založen libosad, nynější Květná zahrada. Jedná se o barokní zahradu ve francouzském stylu geometrických zahrad. Hned u vchodu jsou dva historické skleníky, uprostřed zahrady osmiboká rotunda s kopulí, pod kterou je od počátku 20. let zavěšeno Foucaultovo kyvadlo. Severní stranu Květné zahrady tvoří 244 m dlouhá kolonáda s galerií 44 soch antických bohů a mýtických postav. Z terasy nad kolonádou se nabízí nádherný pohled na geometrické obrazce tvořené pečlivě stříhanými plůtky a doplněné barevnými letničkami. Vše je obklopeno vysokými a dlouhými živými ploty, které jsou vysázeny na půdorysu trojúhelníků. Další dekorace tvoří kašny a sochy. Po rekonstrukci v r. 2014 je zpřístupněna jižní část zahrady, zde najdete Pstruží jezírka s vodotrysky, Jahodové kopečky se vzrostlým kaštanem, Ptáčnici a Králičí kopeček.

Fotky jsou z mé poslední návštěvy zahrad z loňského konce října, přesvědčila jsem se, že zahrady stojí za návštěvu i na podzim. Jen v Podzámecké zahradě se brzy sešeřilo, zapomněla jsem, že už je zimní čas.

cestování města a obce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%