Pozvání do arcibiskupských zahrad v Kroměříži
FOTO: autorka

Pozvání do arcibiskupských zahrad v Kroměříži

27. 4. 2016

Kroměříž se pyšní dvěma zahradami zapsanými mezi památky UNESCO. Rozlehlá Podzámecká zahrada se nachází mezi Arcibiskupským zámkem a řekou Moravou, vznikla jako užitková zahrada v 15. století. Od zámku můžete projít barokní částí zahrady s ornamentálními záhony, kolem ZOO koutku s domácími i exotickými zvířaty přejdete do parku s unikátní sbírkou stromů, bohužel mnoho jich zničila v r. 1997 povodeň. V parku nescházejí četné altány, kolonáda, plastiky, fontány, mosty a můstky, dokonce i antické a gotické ruiny.

Na neplodné a bažinaté půdě za hradbami tehdejšího města byl asi o 100 let později založen libosad, nynější Květná zahrada. Jedná se o barokní zahradu ve francouzském stylu geometrických zahrad. Hned u vchodu jsou dva historické skleníky, uprostřed zahrady osmiboká rotunda s kopulí, pod kterou je od počátku 20. let zavěšeno Foucaultovo kyvadlo. Severní stranu Květné zahrady tvoří 244 m dlouhá kolonáda s galerií 44 soch antických bohů a mýtických postav. Z terasy nad kolonádou se nabízí nádherný pohled na geometrické obrazce tvořené pečlivě stříhanými plůtky a doplněné barevnými letničkami. Vše je obklopeno vysokými a dlouhými živými ploty, které jsou vysázeny na půdorysu trojúhelníků. Další dekorace tvoří kašny a sochy. Po rekonstrukci v r. 2014 je zpřístupněna jižní část zahrady, zde najdete Pstruží jezírka s vodotrysky, Jahodové kopečky se vzrostlým kaštanem, Ptáčnici a Králičí kopeček.

Fotky jsou z mé poslední návštěvy zahrad z loňského konce října, přesvědčila jsem se, že zahrady stojí za návštěvu i na podzim. Jen v Podzámecké zahradě se brzy sešeřilo, zapomněla jsem, že už je zimní čas.

cestování města a obce
Autor: Irena Drob
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Byla jsem tam jednou v létě a vidím, že na podzim je tam stejně krásně. Dík.
Hana Rypáčková
Moc bych si přála se tam ještě podívat. Je štěstí, že se památky přednostně opravují..V podzimních barvách to je moc hezké..
Jana Mesarčová
Kroměříž miluji. Jsempůvodně ze Zlína, je to kousek . V Kroměříži jsem i maturovala na zdejší pajdě. Děkuji za článeček.
Hana Lancová
Do Kroměříže s manželem velmi rádi jezdíme. Květná zahrada je po renovaci nádherná. Měli jsme možnost být u toho, když se v září 2014 znovuotevírala. Procházka s výkladem byla perfektní. :-))) Mimochodem Květná se jmenuje nikoliv podle květin v záhonech, ale podle kvetoucích stromů kolem pstružích jezírek. Sad sloužil jako genetický materiál pro štěpování stromů v okolí.
Anna Čípová
V Kroměříži jsem byla před mnoha lety a znovu zajedu.
Eva Balúchová
Pěkně jste výlet do zahrad popsala.Já jsem tam byla poprvé před rokem a půl.Mám na profilu o výletu článek,bohužel fotky (asi s přechodem na nový portál)zmizely.Tak si aspoň prohlédnu vaše.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.