Zopakujte si malou autoškolu
pravidel sjezdového lyžování

Zopakujte si malou autoškolu
pravidel sjezdového lyžování

6. 12. 2011

Hory dávno nejsou to, co bývaly. Ani pamětníky už nepřekvapí, že většina lyžařských středisek dnes připomíná frekventovanou autostrádu, kde je možné velice snadno přijít k úrazu cizím přičiněním. Jak se chovat na silnici ví téměř každý držitel řidičského průkazu, ale o existenci pravidel na sjezdovce nemá značná část lyžařů ani ponětí. Před nadcházející lyžařskou sezónou je dobré si je připomenout.

Pravidla sjezdovky

V celé Evropě platí mezinárodní regule FIS, podle nichž se každý lyžař musí chovat tak, aby nepoškozoval někoho jiného. Měl by jezdit s přiměřeným odstupem a s ohledem na vzdálenost, na kterou vidí. Rychlost a způsob jízdy musí přizpůsobit svému umění, terénním, sněhovým a povětrnostním poměrům, stejně tak hustotě provozu.

Lyžař přijíždějící zezadu musí svou jízdní stopu zvolit tak, aby neohrožoval lyžaře jedoucího před ním. „Předjíždět můžete shora, zprava nebo zleva, ale vždy jen s odstupem. Předjížděný lyžař musí mít vždy dostatek prostoru pro svou jízdu,” cituje z pravidel Pavel Zigáček, specialista na zimní zájezdy Neckermann CK.

Pokud vjíždíte do sjezdové tratě nebo se chcete po zastavení opět rozjet, musíte se rozhlédnout nahoru a dolů a přesvědčit se, že tak můžete učinit bez nebezpečí pro sebe a pro ostatní. Žádný lyžař by se neměl zbytečně zdržovat na úzkých nebo nepřehledných místech sjezdovky. Jestliže upadne, musí takové místo uvolnit co nejrychleji. Lyžař, který stoupá nebo sestupuje pěšky, musí používat okraj tratě. „Při úrazech je každý lyžař povinen poskytnout zraněnému první pomoc. Svědek nebo účastník nehody, ať už za ni může nebo ne, je povinen v případě úrazu prokázat své osobní údaje,” doplňuje Zigáček.

Pozor na trestní odpovědnost

Pokud se nedejbůh stanete účastníky nehody se zraněním, můžete být dokonce odpovědni za trestný čin ublížení na zdraví z nedbalosti. Ostatně povinnost  počínat si tak, aby nedocházelo ke škodám na zdraví, na majetku, na přírodě a životním prostředí vyplývá i z občanského zákoníku. „Jestliže z místa nehody ujedete, aniž byste poskytli pomoc, můžete být obžalováni za neposkytnutí pomoci,” dodává Pavel Zigáček.

To, že je nutné nosit ochrannou helmu (u dětí v Itálii a velké části Rakouska dokonce povinně), nepít na sjezdovce alkohol a že je dobré se před lyžováním připojistit, většina lyžařů již dodržuje. Hazardéry může čekat nepříjemné překvapení v podobě úrazu, zabavení permanentky a pokuty (při zjištění alkoholu) či nemalých finančních výdajů za náhradu škody.

Speciální pojištění přímo na hory, které se vyplatí zejména při pobytech v zahraničí, dnes nabízejí prakticky všechny pojišťovny. Ty pojistí léčebné výlohy, osobní věci a zavazadla, odpovědnost za způsobenou škodu, poskytne asistenční a právní služby. Cena není vysoká, většinou začíná na deseti až dvaceti korunách na osobu a den.

lyžování sport
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.