- i60
- Gastronomie
- Jak vařily naše prababičky: skvělé houbové karbanátky

Jak vařily naše prababičky: skvělé houbové karbanátky
20. 9. 2019Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? Jedním z historických receptů je i tento na houbové karbanátky.
Houby konečně začaly růst – a někdy je jich tolik, že se tradiční houbové pokrmy přejí. Přece je ale v tom lese nenecháme, že? A tak je čas dát pohov smaženicím a trochu zpestřit nabídku. Co byste řekli třeba houbovým karbanátkům?
Postup je jednoduchý. Očistíme půl kila hříbků, opereme, osolíme a dáme pod poklici dusit. Až se všechna voda vyvaří, přidáme trochu omastku, jemně nasekanou petrželku a ještě dál chvíli dusíme. Do vychladlých hub pak přidáme dvě housky rozmočené v mléce, dvě celá vejce, trochu strouhanky a opepříme. Tuto směs prohněteme, uděláme z ní bochánky, šišky nebo karbanátky, obalíme vajíčkem a strouhanou houskou. Pak smažíme jako běžné karbanátky.
Ingredience
0,5 kg hříbků
2 housky v mléce namočené
3 vejce
strouhanka
petrželka
pepř
sůl omastek
Pro hodnocení se musíte přihlásit
Čtěte dále:
Nám, nám narodil se aneb Vánoce gastronomické
Vánoce. Co o nich ještě nebylo řečeno, co všechno vlastně o těchto druhých nejvýznamnějších křesťanských svátcích víme? Možná nebude od věci si to v adventním čase připomenout.
RedakceKumquat, cedrát, karibský rum. Marmelády z Prachatic ovládly světovou soutěž
Nejlepší marmelády světa se vaří v Prachaticích. Konkrétně v kuchyni Jozefíny Růžičkové, která svými recepty opět ohromila gurmány z celého světa a ovládla letošní World’s Original Marmelade Awards.
RedakceNejlepší světová kuchařka: Ana Roš
Nechybělo moc, a stala by se diplomatkou, nebo součástí Unijní úřednické armády v Bruselu. Ana Roš je totiž vzácně vzdělanou, sofistikovanou ženou. Vystudovala diplomacii a krom dalšího se domluví pěti jazyky. Aby toho nebylo málo, bývala členkou lyžařské reprezentace své země.
RedakceKluci v akci jsou sehraný tandem
Jídlo je téma, které bylo, je a patrně i zůstane věčné, dokud bude existovat život na Zemi. A přestože tito dva báječní šéfkuchaři mají do seniorského věku ještě hodně daleko, ctí oba dávné tradice a také mnohem starší kolegy…
Hana ŠvejnohováSmažák. Zatracovaný i milovaný
Nezdravý, odporný pokrm, který na jídelníčku nemá co dělat. Lahůdka, česká klasika, kterou odsuzují jen snobi. Málokteré jídlo rozděluje společnost tak jako smažený sýr.
RedakceBoj o bramborový salát začíná
Slovo boj je na místě. Brzy vypukne. Bude nemilosrdný a vášnivý. Když jde o jídlo, lidé jsou schopni se hodně rozhádat. Když jde o vánoční bramborový salát, platí to dvojnásob. Každý má totiž ten svůj, zaručeně správný recept na salát nejchutnější, nejkvalitnější, nejzdravější, nejtradičnější.
Vratislava Hofmanová, redakceObložené chlebíčky nejsou česká specialita
Když se řekne obložený chlebíček, mnoho lidí si s ním spojí výraz: česká klasika. Jenže jde o mylné tvrzení, i když je velmi často používané. Náš tolik milovaný obložený chlebíček, symbol oslav všeho druhu, totiž vesele baští i jiné národy, a to v mnoha různých podobách a úpravách.
Vratislava Hofmanová, redakceSlivovice jinak: Drink, na který se jen tak nezapomíná
Slivovice je jedním z pokladů Valašska (pravda, někdy poněkud nebezpečných). S její výrobou si tady lidé hrají a není se čemu divit, že vzniká spousta pokrmů i dalších nápojů, do nichž se přidává. Jeden z nich – Touch of Valachy – byl dokonce oceněn v celostátní barmanské soutěži.
Michaela BučkováItalská kuchyně. V čem spočívá její kouzlo?
Italská kuchyně se vyznačuje jednoduchostí a používáním čerstvých surovin, je zdravá a po celém světě oblíbená. Nelze se tak divit tomu, že v každém větším českém městě narazíme na italskou restauraci a čím dál více hospodyněk a nadšených amatérských kuchařů se snaží o domácí výtvory této ikonické gastronomie.
RedakceTempeh: sójový hermelín i javánské maso
Tradiční indonéský pokrm tempeh našel své obdivovatele po celém světě. V podstatě se jedná o fermentovaný „sýr“ ze sójových bobů, prorostlý „ušlechtilou“ plísní (Rhizopus oligosporus, případně Aspergilius oryzae).
Zuzana MusílkováVíte, jak udržet chuť a vůni koření? Papriku dejte k „ledu“
Největším nepřítelem koření je vlhko, světlo a horko. Jak správně koření skladovat, aby dodala jídlům tu nejlepší chuť?
Jana NevěčnáZe slovenské sýrové pokladnice: Brynza
Řekneme-li Slovensko, nejspíš se nám v mysli vynoří Vysoké Tatry, Bratislava, Dunaj, temperamentní folklór a jistě také brynzové halušky. Vlajková loď slovenského kulinářství.
RedakceZe slovenské sýrové pokladnice: oštiepok, parenica, korbáčik
Po brynze přicházejí na řadu další slovenské sýrové lahůdky. Při jejich nákupu je však potřeba si ověřit, zda se jedná o skutečně originální produkty. Jenom tak si opravdu pochutnáme.
RedakceLuštěniny jsou zase "in". Vyznáte se v nich?
Stále častěji kuchaři ve vyhlášených restaurací čerpají z odkazu našich předků a vaří ze surovin, které se u nás používaly po generace – a to jsou luštěniny. Lokální potraviny jako čočka, cizrna i jáhly jsou opět trendy.
Jana NevěčnáJídlo má být rituál. Ale není
Sami a rychle. To je nejčastější způsob, jak se Češi stravují. Je to stejné, ať jde o lidi, kteří pracují, nebo o seniory, kteří mohou stolovat doma. Čím dál méně je případů, kdy se lidé scházejí u jednoho stolu a u jídla si v klidu, dlouze povídají.
RedakceSkalický trdelník – sladký skvost slovenské kuchyně
Slovenské historické města Skalica ležící v rázovité oblasti Záhorí v blízkosti českých hranic. Doslova na dohled od Hodonína se pyšní nejen jedinečnou architekturou, bohatým kulturním životem, ale především proslulo chutnými specialitami. Tím nejslavnějším je Skalický trdelník.
RedakceJak o Velikonocích nepřibrat
Hýbat se, jíst zdravě, omezit alkohol - to jsou hlavní triky, jak si udržet váhu i během velikonočního hodování.
Jana NevěčnáŠetrnost a úspornost. Nový trend v české kuchyni
Úspěšní autoři kuchařek a foodblogeři začali vyznávat nový trend. Říkají mu úsporná kuchyně. Po letech, kdy byly v módě exotické pokrmy a složité recepty, se lidé udávající směry v gastronomii, začali navracet ke kořenům. Propagují jednoduchá a levná jídla.
Redakce„Skalická svatobná torta“ je světovým unikátem
Podle sdělení Českého statistického úřadu, svatební obřady jsou opět v kurzu. Těmi, kdo se zcela jistě radují, jsou cukráři. Svatební dorty představují v jejich oboru extraligu.
RedakceSplněný sen šéfkuchaře Punčocháře
Proslavila ho televizní kuchařská show MasterChef, kde byl jedním ze tří porotců. Nyní otevřel vlastní restauraci U Matěje, sídlící – kde jinde – v pražské ulici stejného jména. „Mít svoji restauraci, to jsem si přál celý život,“ říká uznávaný šéfkuchař Jan Punčochář.
Redakce