Koryčany - město, které stojí za to navštívit
FOTO: autor

Koryčany - město, které stojí za to navštívit

31. 5. 2016

Koryčany jsou malým městem ve Zlínském kraji v okrese Kroměříž. Na město byly povýšeny v roce 1967 a příští rok oslaví 50. výročí.

To že jsou městem malým, však nikterak neubírá na jejich atraktivnosti. Milovníci dávné historie zajisté ocení hrad Cimburk ze 14. století, který se tyčí v lese nad koryčanskou přehradní nádrží, která je rezervoárem pitné vody. Cimburk byl až donedávna pouhou hradní zříceninou, kam byl vstup na vlastní nebezpečí. Ta se však občasným návštěvníkům začala měnit k nepoznání přímo před očima, když se o ni začalo starat město a společnost Polypeje a postupně ji přetváří v duchu starého hradu k nepoznání. V dnešní době jsou na hradě prohlídkové trasy, konají se tam šermířské rytířské turnaje, vystupují hudební soubory mnoha hudebních žánrů, každoročně nechybí setkávání malých pivovarů, Cimburský košt vín, divadelní představení a nejsem si jist, zda bych nepopsal aktivitami celou stránku, tak se budu držet toho, že musí být zachováno také nějaké to hradní tajemství, které návštěvníci musí objevit sami. A že těch návštěvníků je! Napíšu-li stovky, bude to velmi málo. Napíšu-li tisíce, bude nutno ještě přidat nulu.

O lese již byla zmínka v souvislosti s hradem. Okolní lesy plné kvalitních dřevin přiměly v 19. století německého podnikatele Michaela Thoneta k tomu, že zde nechal vybudovat svou první továrnu na ohýbaný nábytek na Moravě. Jeho světově proslulá židle číslo 14 patřila a leckde ještě i patří k vybavení koncertních i jiných sálů po celém světě a dostala se až do pracovny amerického prezidenta.

Celé široké okolí města Koryčany tvoří lesy pohoří Chřiby. V nich se nacházejí stezky vycházkové turistické, pro jezdce na koních, v zimě trasy pro běžkaře na lyžích. Všechny dobře a přehledně vyznačeny. V lesích se nachází Koryčanská kaple, hradisko sv. Klimenta, vyhlídková kamenná Kazatelna, obrovský balvan Kozel, který láká horolezce. Uprostřed lesů jsou také velké louky Vršava a Moravanské lúky. Turisté či poutníci v lese narazí na spoustu kvalitních studánek, u kterých mohou uhasit žízeň dobrou chladnou vodou. Není zde prostoru k vyjmenování všech zajímavých míst, tak ať je poutníci postupně objevují sami.

Koryčany mají nad náměstím také zámek, který dlouhá léta sloužil resortu školství, v současné době je v soukromém vlastnictví a prohlídkové trasy bohužel nenabízí. Návštěvníkům je však již v současné době k dispozici upravený rozsáhlý zámecký park, který byl několik let uzavřen pro veřejnost.

V prostorách nedaleko od zámku se nachází Hipocentrum, které určitě stojí za návštěvu. Probíhají v něm dětské tábory s výukou jízdy na koních, léčebné rehabilitační pobyty spojené s jízdou na koních. Konají se různé koňácké akce jako Westernové dny, letní i zimní vyjížďky na koních do chřibských lesů a spousta a spousta jiných atraktivních akcí celoročně. Prohlídky stájí a všechny rozmanité programy ocení nejen dospělí, ale především děti. V blízkosti Hipocentra je vinárna.

K turistickým atrakcím dále patří Autocamping pod přehradou se sruby k ubytování a místy pro stany a karavany, kde nechybí stánek s občerstvením s místy k sezení. Hned vedle něj se nachází koupaliště v překrásném přírodním prostředí s dětským bazénem i padesáti metrovým bazénem (zajímavostí je, že voda v bazénu je po celé délce stejně hluboká) a kurty pro plážový volejbal se zakrytým hledištěm. Přímo v areálu koupaliště je pódium a prostor pro kulturní pořady. Občerstvení s velkým počtem míst k sezení je zastřešené, není se co obávat přímého zásahu slunečních paprsků při konzumaci jídla a pití. Od koupaliště lze dohlédnout ke sportovnímu stadionu, na kterém místní fotbalisté FC Koryčany podávají zvláště v letošním roce velmi dobré výkony a jsou těsně před ukončením soutěže I.B třídy na 1. místě v tabulce s nadějí na postup do vyšší soutěže.

Jde-li o jídlo a pití, je možno se zmínit o několika místních restauracích. Přímo na náměstí se nachází restaurace Záložna a také vedle ulice Zámecká pod zámkem bar a herna Nevada, na hlavní Masarykově třídě potom hospoda U Thonetů (naproti bývalé továrně přes ulici) a penzion Domov. Ke kulturnímu vyžití slouží nedávno opravený kulturní dům. Vedle něj je chátrající krásná Thonetova vila, která je ve velmi špatném stavu, jsou připraveny její náročné opravy v budoucích letech.

Naproti budově základní školy ulicí V cihelnách se dá dojít k židovskému hřbitovu, v 90. letech minulého století byl zařazen mezi kulturní památky chráněné státem. V měsíci únoru 2016 byl vandaly poničen.

Uprostřed města  na náměstí stojí farní  kostel, zasvěcený sv. Vavřinci, jehož starobylá socha je  umístěna ve výklenku nad hlavním vchodem. Z náměstí ulicí Nádražní se dá dojít ke hřbitovu, na němž je hrobka rodiny Thonetů, hrob a pomník hudebního kritika a skladatele Františka Pivody a na hrobě jeho rodičů urna pana Zdeňka Mastníka, který byl dlouhá léta vedoucím české sekce zahraničního vysílání BBC v Londýně.

Dále ulice Nádražní pokračuje ke kolejím koryčanského nádraží, které již není využíváno pro osobní dopravu a slouží jen občasným historickým jízdám parních nebo motorových vlaků. Tradičně začátkem září, kdy bývá v Koryčanech pouť.

Ke zhlédnutí je ve městě i v okolí ještě hodně toho, co zde nebylo popsáno. Ke Koryčanům patří ještě také místní části, Jestřabice s přehradou a sportovním rybářstvím, Blišice a Lískovec.

 

„Kde domov můj.“ To je název naší nové soutěže, prostřednictvím které se mohou čtenáři magazínu i60 dozvědět o místech dosud nepoznaných. Popište své město či obec, jejich největší zajímavosti, pozvěte je na místa, která máte ve svém okolí nejraději, doporučte jim zajímavosti ve vašem regionu, uveďte tipy na historické či kulturní památky, ale i tipy na dobrou restauraci, hospůdku, kavárnu…Více informací o soutěži najdete zde

 

 

 

 

 

Soutěž - Kde domov můj
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%