Český fenomén: modrá džínová bunda
FOTO: autorka

Český fenomén: modrá džínová bunda

18. 6. 2016

Ranní nebe bylo pod škraloupem sražených mračen nevlídné stejně jako neforemné torzo nástupiště malého vesnického nádraží. Schylovalo se k pořádnému dešti. Bylo docela chladno. Bylo to alespoň na svetr. 

Jak tak stojím a odevzdaně čekám na vlak a připitoměle koukám po stejně připitoměle koukajících odevzdaně čekajících lidech, do vakua mých myšlenek se pomalu zabydlovalo podivné zjištění: kam pohlédnu, tam stojí člověk s oblečenou modrou džínovou bundou.

A já ji mám na sobě také!

Přijel vlak, nastoupila jsem, procházela vagónem hledajíc místo k sezení. A zase vidím ty modré džínové bundy. Chtěla jsem si přisednout na čtyřku, ale v poslední chvíli jsem si to panicky rozmyslela. Seděla tam dívka v džínové bundě. Přece nebudeme sedět vedle sebe? Postupovala jsem dále vozem, už bych si i sedla, ale ..., pro změnu chlap v džínové bundě. Konečně místo! Nic podobného džínové bundě v blízkosti jsem neviděla, a tak jsem se kultivovaně posadila vedle spící schoulené osůbky. Ta se po chvíli zavrtěla, hrábla do batohu a rozprostřela přes sebe „požvejkanou“ modrou džínovou bundu (asi jí bylo chladno).

Co je, hráblo mi? Dnes budu mít džínovomodrý svět? 

Přimhouřila jsem oči a uvědomila si, že mne to začíná bavit. Sklonila jsem bradu, zavrtala ji do dekoltu a nenápadně využívala kapacity mého periferního vidění, abych zmapovala všechny „džisky“ ve vagonu. Umanula jsem si, že provedu malý ranní výzkum a zkusím zjistit, zda ta přehršle modrých džínových bund je jen velká náhoda spojená s mým vagónem a mým vesnickým perónem, anebo je to jev, který jsem dříve nevnímala.

Podržte se! 

V metru jsem tu záplavu modrých džínových bund ani nestíhala sledovat, jak se v nich lidé míhali sem a tam. Přestala jsem počítat. Nebylo to k tomu. Raději jsem si v klidu počkala, až se ke mně některý objekt v modré džínové bundě přiblíží, abych si prohlídla, k čemu tu svou bundu dokombinoval. A byl to módní mazec! To bylo modelových variací a kombinací – některé byly úžasné, trefné, nadčasové, jiné ubohé, nevkusné, a některé si světlo světa snad ani nezasloužily.

Jedno je jisté. Objevila jsem nový český fenomén, čímž měním můj původní výrok: „Čecha poznáš podle vyšmajdaných bot a neustále třímajícího mobilu“ na výrok nový: „Čecha poznáš podle vyšmajdaných bot, neustále třímajícího mobilu a modré džínové bundy.“

 

 

 

móda Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%