Český fenomén: modrá džínová bunda
FOTO: autorka

Český fenomén: modrá džínová bunda

18. 6. 2016

Ranní nebe bylo pod škraloupem sražených mračen nevlídné stejně jako neforemné torzo nástupiště malého vesnického nádraží. Schylovalo se k pořádnému dešti. Bylo docela chladno. Bylo to alespoň na svetr. 

Jak tak stojím a odevzdaně čekám na vlak a připitoměle koukám po stejně připitoměle koukajících odevzdaně čekajících lidech, do vakua mých myšlenek se pomalu zabydlovalo podivné zjištění: kam pohlédnu, tam stojí člověk s oblečenou modrou džínovou bundou.

A já ji mám na sobě také!

Přijel vlak, nastoupila jsem, procházela vagónem hledajíc místo k sezení. A zase vidím ty modré džínové bundy. Chtěla jsem si přisednout na čtyřku, ale v poslední chvíli jsem si to panicky rozmyslela. Seděla tam dívka v džínové bundě. Přece nebudeme sedět vedle sebe? Postupovala jsem dále vozem, už bych si i sedla, ale ..., pro změnu chlap v džínové bundě. Konečně místo! Nic podobného džínové bundě v blízkosti jsem neviděla, a tak jsem se kultivovaně posadila vedle spící schoulené osůbky. Ta se po chvíli zavrtěla, hrábla do batohu a rozprostřela přes sebe „požvejkanou“ modrou džínovou bundu (asi jí bylo chladno).

Co je, hráblo mi? Dnes budu mít džínovomodrý svět? 

Přimhouřila jsem oči a uvědomila si, že mne to začíná bavit. Sklonila jsem bradu, zavrtala ji do dekoltu a nenápadně využívala kapacity mého periferního vidění, abych zmapovala všechny „džisky“ ve vagonu. Umanula jsem si, že provedu malý ranní výzkum a zkusím zjistit, zda ta přehršle modrých džínových bund je jen velká náhoda spojená s mým vagónem a mým vesnickým perónem, anebo je to jev, který jsem dříve nevnímala.

Podržte se! 

V metru jsem tu záplavu modrých džínových bund ani nestíhala sledovat, jak se v nich lidé míhali sem a tam. Přestala jsem počítat. Nebylo to k tomu. Raději jsem si v klidu počkala, až se ke mně některý objekt v modré džínové bundě přiblíží, abych si prohlídla, k čemu tu svou bundu dokombinoval. A byl to módní mazec! To bylo modelových variací a kombinací – některé byly úžasné, trefné, nadčasové, jiné ubohé, nevkusné, a některé si světlo světa snad ani nezasloužily.

Jedno je jisté. Objevila jsem nový český fenomén, čímž měním můj původní výrok: „Čecha poznáš podle vyšmajdaných bot a neustále třímajícího mobilu“ na výrok nový: „Čecha poznáš podle vyšmajdaných bot, neustále třímajícího mobilu a modré džínové bundy.“

 

 

 

móda Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Palme
Džíska je nadčasová, oblíbená napříč generacemi, nositelná téměř k čemukoliv a geograficky rozhodně není fenoménem Česka.
Jiří Libánský
Také jsem měl období, kdy jsem chodil v fialovém obleku a mezi polobotkou a nohavicí svítily bílé ponožky. Jako kluk jsem džínovou bundu rovněž chvíli nosil.
Karel Boháček
Lidičky, džísky z let 70-80 to byl matroš, to už neseženete, dodneška lze nosit, ty dnešní za 3 měsíce jdou do popelnice ..Cooper,Levis,Wrangler - to byly barvy.
Ilona Erika Kolář
Na fialová saka si dobře pamatuji.:)
ivana kosťunová
Zrovna jako je fenoménem obyčejného českého člověka džínová bunda, fenoménem malého českého podnikatele 90. let bylo fialové sako s ohrnutými rukávy a boty zvané "koně" velmi často také ošmajdané :))
Jana Mesarčová
Paní Alexandro, mrzí mne, že jste můj příspěvek nepochopila. :-(
Ilona Erika Kolář
Jednou v životě jsem si koupila džínovou bundu, že se hodí ke všemu. Nakonec jsem ji měla snad jen jednou na sobě a kus cesty jsem ji stejně nesla v ruce. Zato jsem měla, když mi bylo asi dvacet, džínový kabát s chlupatou vložkou, což bylo tady nevídané. Byl z Německa a sklízel velký obdiv.
Alena Tollarová
Nikdy jsem ji neměla ...
Dagmar Bartušková
"Džísku" jsem ráda nosila. Teď ji na sebe vezmu tak jednou, dvakrát za rok. V poslední době tyto bundy často vídám na bezdomovcích.
Zuzana Pivcová
Znám jednoho archivního badatele, je to známý výtvarník, grafik, se řadou ocenění, už hezky přes 70, který jinak než v džínovém nechodí, je to jeho styl, a rozhodně není prototypem průměrného Čecha s mobilem a vyšmajdanými botami. Já sama mám od loňska, kdy jsem značně ubrala na váze, také džínovou bundu, nosím ji sice minimálně, ale rozhodně si nepřipadám jako součást nějakého českého fenoménu, přesněji řečeno, nad tím nepřemýšlím. Co je nadčasové, úžasné nebo naopak ubohé a nevkusné mě totiž nechává v naprostém klidu. Osobitost spatřuji v něčem úplně jiném.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...