Japonský tvarohový koláč
FOTO: autorka

Japonský tvarohový koláč

20. 6. 2016

I když jsem patriot české kuchyně a na české, moravské a slezské recepty nedám dopustit, především se to týká pečení, které, jak jsem již psala jinde je mým koněm, nevyhýbám se vyzkoušet recepty odjinud.

Po přečtení receptů někdy zjistím, že je to jiná obdoba našeho některého českého moučníku či dezertu, tyto jsou pro mě jen dobrou informací. Je to celkem logické. Každý druh těsta má svou technologii danou a je stejná po celemé světě, pokud se tam tento druh peče. Liší se jen poměrem ingrediencí, nebo nahrazením dle zvyklostí kraje nebo záměna z hlediska zdravé výživy, to je běžné např. u litých práškových těst., tam se fantazii meze nekladou. Jsou ale těsta, která improvizaci nepřipouští. Odpalované, kynuté, listové, tažené, plundrové, křehké, tam už je potřeba zásady dodržet, ale každá pekařinka má také svůj vychytaný recept.

V posledních letech je módní záležitostí péct dle amerických či anglosaských receptů, které jsou prezentovány názvy cheesscake, brownies, atd. atd.  Módní jsou také francouzské pomfiterolky, což jsou malé větrníčky s odpalovaného těsta s jemným krémem, takže v české kuchyni velmi známá a oblíbená dobrota. Větrníčky s karamelovou polevou poskládané do tvaru jehlanu a opředené karamelovou pavučinkou, do které se vkládají různé ozdoby jsou pak typickým svatebním dortem ve Francii (croquembouche).

Mohla bych pokračovat dál, ale dost povídání o receptech, již se budu věnovat japonskému tvarohovému koláči, který byl na internetu inzerován takto This Japanese Cheesecake With Only 3 Ingredients Has The Entire Internet Drooling. Tento recept mě velmi zaujal, je bez mouky, pouze ze tří ingrediencí, kterými jsou tvaroh (250 g tučného tvarohu ve vaničce), vejce (6 ks) a bílá čokoláda (200 g, dobrá je Milka nebo Orion).

Postup je pro šikovné začátečníky a pochopitelně pro mírně i hodně pokročilé hospodyňky.

Oddělíme bílky a žloutky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, trošku necháme vychladit při pokojové teplotě a pak zašleháme do pěny ze žloutků a tvarohu, kterou připrávíme pomocí ručního šlehače. Nakonec do směsi lehce vmícháme bílky. Těsto nalijeme do dortové formy (26 cm), kterou jsme vyložili pečícím papírem. Pečeme 15 minut v předehřáté troubě na 170 °C, potom stáhneme na 160 °C a pečeme dalším 15 minut. Troubu vypneme a necháme ještě dojít dalších 15 minut. Podáváme buď  jen tak lehce pocukrované moučkovým cukrem, můžeme ale ozdobit šlehačkou i pařížskou a doporučuji přidat čerstvé ovoce (ideální jsou jahody, maliny, ostružiny, borůvky) nebo pocákat ovocným či čokoládovým dipem. Dle Vaší  chuti, zde se fantazii meze nekladou. Odměnou za Vaše snažení je chuť pečené úžasné nadýchané tvarohové pěny.

Pro ty co se zajímají o nutriční hodnoty pak jedna porce - 1/8 uvádím:

Energetická hodnota na 1 porci: 1018 kJ (245 kcal)

Bílkoviny (g): 10, Tuky (g): 15.4, Sacharidy (g): 15.5 SAFA (g): 8.6 Cukry (g): 15.4 Vláknina (g): 0.4

Dobrou chuť.

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%