Chůze je zdravá, ujít by se mělo každý den 10 000 kroků
Ilustrační foto: pixabay.com

Chůze je zdravá, ujít by se mělo každý den 10 000 kroků

29. 7. 2016

Chůze posiluje srdeční činnost, zlepšuje okysličování těla, tím zpomaluje tvorbu vrásek i zlepšuje paměť. Snižuje také hodnoty krevních tuků a spaluje tělesný tuk, zvyšuje hustotu kostí a udržuje tvorbu hormonů, které brání úbytku svalů provázející stárnutí a nečinnost. Začít s pravidelnou chůzí mohou lidé například na letní dovolené a pak si tento návyk udržet po celý rok.

Některé studie doporučují ujít denně 10.000 kroků, což představuje asi sedm kilometrů a 80 až 100 minut chůze, přičemž v současnosti dospělý člověk ujde o své vůli v průměru denně jen kolem 1500 metrů, uvádí na webu Chodci sobě lékařka Jana Škopková.

Připomíná, že aby chůze měla zdravotní přínos, musí mít určitou intenzitu. Měla by být svižná tak, aby se při ní dalo konverzovat jen s lehkým zadýcháním. Záleží na věku a kondici, chůzi si jako nenáročný sport mohou zvolit i lidé, kteří nikdy nesportovali, diabetici či těhotné ženy.

Chůze by měla trvat minimálně 20 minut, průměrně 40 minut každý den, alespoň však třikrát týdně. Dávku je vhodné rozdělit na dvě etapy. Chůze by měla být plynulá, to znamená dělat stejně dlouhé kroky, našlapovat na patu a chodidlo zvedat směrem ke špičce palce, hlava a trup mají být vzpřímené, ruce by měly sledovat rytmus chůze, dýchání má být hluboké.

Oblíbenou variantou je nordic walking, který zapojí do pohybu celé tělo, a je tak ještě účinnější než běžná chůze. Jestliže člověk s hmotností 90 kilogramů vydá při rázné chůzi 400 kcal za hodinu, tedy zhruba šestinu průměrného denního příjmu, při chůzi s hůlkami, pokud má správnou techniku, je tento výdej o 30 až 40 procent vyšší. Při této intenzitě svaly spalují přednostně tuk, což je optimální pro zdravé hubnutí.

Denní limit chůze si člověk může splnit i v řadě menších dávek, po návratu z dovolené je možno začít chodit do práce pěšky. Kdo jezdí veřejnou dopravou, může vystoupit o pár zastávek dřív a zbytek dojít.

Motivací k chůzi zvýší spolehlivě pes. Kdo má psa, musí s ním denně chodit na vycházky. Pro zlepšení kondice je také dobré vydat se na vycházku se zátěží, například s batohem, a vybavit se krokoměrem - člověk si stanoví cíl, kolik chce ujít, a soutěží sám se sebou.

 

 

 

turistika zdraví
Hodnocení:
(4.8 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%