Co znamená bolest při polykání? Mám dlouhodobou a jednostrannou bolest
FOTO: Shutterstock

Co znamená bolest při polykání? Mám dlouhodobou a jednostrannou bolest

9. 8. 2023

Bolest při polykání je nežádoucí příznak, který se projevuje bolestí nebo diskomfortem při polykání potravy, tekutin nebo slin. Může mít různé příčiny a může se vyskytovat v různých oblastech trávicího traktu.

Je příznakem zánětlivého onemocnění nebo nachlazení a je známá také jako odynofagie. Obvykle nemusí hned znamenat závažné onemocnění. Nejčastěji se jedná pouze o průvodní jev již zmíněných zánětlivých onemocnění.

Někdy může být příznakem i některých nádorových onemocnění a rakoviny. V případě nádorů v krku, hrdle nebo jiných přilehlých strukturách může růst nádoru způsobit mechanický útlak a podráždění, což vede k bolesti při polykání.

Je také důležité zmínit, že odynofagie může být také spojena s vyzařováním bolesti do ucha a hrudníku. To se často vysvětluje společnou inervací a blízkou polohou přilehlých struktur.

Infekční onemocnění

Bolestivé polykání ve většině případů souvisí s bolestmi v krku a onemocněními infekčního původu. Jedná se o onemocnění, jako je zánět hltanu, angína, zánět jícnu, parotitida nebo mononukleóza.

Tato onemocnění infekčního původu způsobují záněty sliznice krku a mandlí, které vedou k podráždění a bolesti při polykání. Zánětlivé reakce v těle spouštějí odezvu imunitního systému, která může vyvolat bolest a diskomfort.

Zánět hltanu – faryngitida

Faryngitida je zánět hltanu, který může být způsoben virem nebo bakteriemi. Mezi nejčastější příznaky patří bolest v krku, pocit podráždění nebo nepříjemné píchání.

Může se přidružit také zarudnutí a otok hrdla, bolest při polykání, suchost a dráždivý kašel.

Součástí onemocnění jsou také únava, bolest hlavy, zvětšené lymfatické uzliny v krku a hnisavé povlaky na mandlích.

Zánět mandlí – angína

Angína je zánět mandlí, často způsobený infekcí viry nebo bakteriemi. Jednou z nejčastějších příčin angíny je infekce bakterií Streptococcus pyogenes, streptokokem skupiny A. Může však vzniknout také vlivem jiných bakterií nebo virů.

shutterstock_1075710692.jpg

Kromě bolesti při polykání se mohou objevit i další příznaky, jako jsou zduřelé a zarudlé mandle s hnisavými povlaky.

Přidávají se také zvětšené a bolestivé lymfatické uzliny v krku. Pacient také pociťuje únavu, bolest hlavy a slabost a může se objevit i horečka.

Zánět sliznice – ezofagitida

Zánět sliznice nebo ezofagitida může mít několik příčin, včetně refluxu žaludečních šťáv, infekcí, alergií, nadměrného užívání léků, kouření nebo konzumace alkoholu.

Spolu s bolestí při polykání přichází pálení žáhy zhoršující se po jídle, bolest na hrudi podobná bolesti srdce. V takovém případě je důležité vyloučit jiné závažné příčiny bolesti na hrudi, jako je například srdeční infarkt.

Zánět jícnu může způsobit potíže s polykáním potravy a tekutin. Pacient může mít pocit, že jídlo zůstává v jícnu a nedostane se do žaludku. Může se také přidat zápach z úst a nutkání na zvracení.

Zánět slinných žláz – parotitida

Parotitida je zánět slinných žláz, který nejčastěji postihuje příušní žlázy, což jsou velké žlázy umístěné v blízkosti uší. Onemocnění je obvykle způsobeno virem příušnic.

V současné době se příušnice díky očkování vyskytují méně často, ale stále je možné se nakazit, zejména pokud není zajištěna dostatečná ochrana očkováním.

Kromě bolesti při polykání se objevuje také otok slinných žláz. Otok může být tak výrazný, že způsobuje asymetrii tváře. Zvětšené žlázy také způsobují potíže s mluvením, zejména pokud je přítomna bolest a otok.

Přidružuje se také pocit sucha v ústech, protože zánět může ovlivnit produkci slin. Výjimkou není ani horečka a celkové příznaky infekce, jako je únava, slabost a bolesti hlavy.

Virové onemocnění mononukleóza

Mononukleóza je virové onemocnění způsobené virem Epsteina-Barrové (EBV). Přenáší se slinami, nejčastěji kontaktem s nakaženou osobou, například líbáním, sdílením hrnků, příborů nebo ručníků. Virus se může šířit také kontaktem s infikovanými slinnými žlázami nebo jinými tělními tekutinami.

Příznaky mononukleózy se obvykle objeví po inkubační době, která trvá přibližně 4 až 6 týdnů. Kromě bolesti v krku a potíží s polykáním ji často doprovází horečka, únava, zvětšené lymfatické uzliny a celková slabost.

shutterstock_2029436984.jpg

Infekce může vést ke zvětšení a citlivosti lymfatických uzlin, zejména na krku nebo v podpaží. Objevuje se také drobná vyrážka, zejména při užívání antibiotik, pokud je člověk infikován také bakterií.

Někteří lidé s mononukleózou mohou být citlivější na slunce a mohou se rychleji spálit. V některých případech se také zvětšují játra a slezina, což je často bolestivé.

Další onemocnění

Bolest v krku a potíže s polykáním se vyskytují v kombinaci s dalšími příznaky u různých onemocnění. Ta dokonce nemusí přímo souviset s ústní dutinou nebo dýchacími cestami. Například u syfilidy se může objevit syfilitická angína. Ta se projevuje bolestí v krku a dalšími příznaky.

Pocit cizího tělesa v krku, který je někdy popisován jako pocit kuličky, hrudky nebo sousta jídla uvízlého v krku, může mít také psychogenní původ. Tento příznak se odborně označuje jako globus hystericus a je spojován s úzkostí nebo jinými psychologickými faktory.

Neurologický původ

Kromě bolesti při polykání se někdy stává, že pacienti mají při jídle pocit, jako by jim v krku uvízlo sousto, což se nazývá dysfagie. Tento příznak může mít různé příčiny, včetně neurologických onemocnění.

Achalázie jícnu je také neurologické onemocnění, při kterém dochází k poruše uvolnění svalů a nedostatečnému otevření dolní části jícnu, což vede k problémům při polykání a k bolesti.

Spasmus jícnu, známý také jako difuzní spasmus jícnu, je dalším příkladem neurologického problému, který může způsobovat bolest při polykání. Při tomto stavu dochází k náhlému a silnému stažení svaloviny jícnu, což může způsobit bolest a nepříjemné pocity při polykání, zejména po konzumaci horkého nebo studeného jídla nebo při polykání většího sousta.

Útlak vnějšího původu

Kromě toho známe také útlak jícnu vnějšího původu. Ten je způsoben různými onemocněními, jako jsou například zvětšení uzlin v mediastinu, rakovina plic nebo problémy se štítnou žlázou. Tato onemocnění mohou vytvářet mechanický tlak na jícen a způsobovat bolest a obtíže při polykání.

Vznik útlaku jícnu vnějšího původu se odvíjí od konkrétní příčiny. Může se jednat o náhodnou událost nebo o důsledek některých onemocnění. Diagnostika a léčba závisí na identifikaci příčiny a zahrnuje důkladné lékařské vyšetření a zobrazovací metody, jako je CT (počítačová tomografie) nebo MRI (magnetická rezonance), které pomáhají posoudit stav vnějších struktur v blízkosti jícnu.

Často hovoříme o zvětšených mediastinálních uzlinách, ty se nacházejí v oblasti mezi plícemi, při nádorových onemocněních, zvětšené štítné žláze nebo jiných vnějších faktorech.

Onkologická a nádorová onemocnění

Mezi nejčastější nádorová onemocnění projevující se bolestí v krku a problémy při polykání patří karcinomy hltanu, krku, jazyka a jícnu. Může se jednat o zhoubné maligní nádory, ale také o nezhoubné benigní nádory. Projevují se dlouhodobou bolestí, případně pocitem uvízlého sousta v krku

Karcinom hltanu postihuje hltan, což je dutina v zadní části krku, která spojuje nosohltan a hrtan s dolní částí hltanu, kde ústí do jícnu. V pokročilých stadiích může způsobovat bolest při polykání, chrapot, ztrátu hlasu a další příznaky.

Rakovina krku postihuje různé části krku, například mandle, hlasivky a další struktury. Bolest při polykání může být jedním z příznaků tohoto onemocnění. Mezi projevy rakoviny krku mohou patřit například změny hlasu, bolest v krku, potíže s polykáním, vředy nebo výrůstky v krku a zvětšené lymfatické uzliny v krku.

Rakovina jazyka může způsobovat bolestivé polykání, potíže s polykáním, změny barvy nebo vzhledu jazyka, vředy, výrůstky na jazyku nebo zvětšené lymfatické uzliny v krku a další problémy v ústní dutině. Vyskytuje se v různých částech jazyka, včetně hřbetu, bočních okrajů nebo kořene.

Rakovina jícnu je nádorové onemocnění, které postihuje jícen, trubici, která vede z úst do žaludku. Mezi příznaky rakoviny jícnu patří bolest při polykání, potíže s polykáním, hubnutí, pocit plnosti v horní části břicha, nevolnost, zvracení, krvácení z jícnu a únava.

zdraví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.