Prázdninová reportáž - Pohněme se!
FOTO: archiv autorky

Prázdninová reportáž - Pohněme se!

5. 8. 2016

Zhluboka dýchat, zhluboka dýchat, vypnout prsa, břicho zastrčit, zhluboka dýchat, raz, dva, tři .... Nechť se přihlásí ten, kdo nezná písničku Holduj tanci pohybu (V+W+J)! Vsadím se, že mezi vámi, vážení čtenáři, se nikdo takový nenajde. A kdyby přece jenom, tak se s ní můžete seznámit, ostatní si ji mohou připomenout:

 

Pravda je, že od určitého věku většinou začínáme pozorovat, že se nám jaksi začíná měnit fyziognomie, tedy naše doposud skvělá figura. Začíná to nenápadně, zprvu zaznamenáváme, že se nám nějak častým praním sráží - tedy zmenšují sukně a kalhoty, ačkoliv pereme výhradně na 40°. Nějaký čas to odmítáme vzít na vědomí. Po čase nám začne být divné, že kalhoty se v pase zařezávají stále víc, a tak si koupíme osobní váhu. Doma se na ni postavíme a nevěřícně zíráme na displej! Co to je za nehorázné číslo? Mám snad jít a koupit si garderobu o číslo větší? Tak to ne, ani náhodou! Musím se sebou něco udělat, řekla jsem si, když se to přihodilo i mně.

Padlo rozhodnutí, které je tedy třeba nějakým způsobem uvést v život. No jo, udělat, ale co? Tak jo, začnu cvičit.

Cvičit se dá hezky doma. Tak zkuste se mnou třeba moje oblíbené protažení celého těla, stačí k tomu velký míč:

 

 

A co se trochu zadýchat? Zkuste chůzi s Leslie Sansone, potřebujete jen sklenici vody: http://www.dailymotion.com/video/x2ka62r.

Co ale takhle v létě si zacvičit pod širým nebem? Slyšela jsem o tom, že se začínají pomalu uvádět v život hřiště určená speciálně pro seniory. A při setkání i60 jsme přece ve Velkých Losinách takové hřiště dokonce i vyzkoušely. I rozhodla jsem se s miskou salátu z řapíkatého celeru v ruce zmapovat, jak je na tom moje bydliště, tedy Roudnice nad Labem. A o výsledku mého snažení vám nyní přináším reportáž.

1) Dětské hřiště Dobříň

Ponejprv jsem vyrazila s vnoučaty až za hranice roudnického katastru, a to do Dobříně. Tam je totiž nejlepší dětské hřiště v širokém okolí, v jehož rámci jsou také taková dvě cvičidla. Nějakou chvíli jsem na nich strávila, ale zpotit jsem se přitom nedokázala. To asi nebude to pravé ořechové, nakonec jsem vzala zavděk houpacím psem.

Výsledek: Dva kovové přístroje, viz fotodokumentace. Lepší z nich je typu orbitreku. Ten druhý mě po sestoupení praštil pedálem do holeně, že jsem měla chuť se cvičením praštit já. Otevřeno je celoročně.

2) Domov důchodců

V našem městě máme zánovní domov důchodců a doslechla jsem se, že tam na zahradě obyvatelé mají k dispozici hřiště. Vyrazila jsem tam hbitě na zvědy. Paní na vrátnici na mě koukala trochu s despektem a bylo zjevné, že se jí ještě nikdy nikdo nezeptal, jestli si k nim může přijít zacvičit i senior z ulice, tedy neobyvatel DD. Ale poslala mě na příslušné místo, a než jsem provedla rekognoskaci terénu, zjistila vše potřebné a s úsměvem mi oznámila, že si mohu chodit zacvičit.

Výsledek: Cvičidla hodnotím docela kladně a na závěr s povděkem beru za svůj stroj, sloužící podle popisu k masáži a uvolnění po cvičení, podle mě je to skvělé drbátko na záda. Přístupné je v běžné denní době.

3) TJ Sokol

Zdejší TJ Sokol za podpory Nadace ČEZ 1. června t.r. slavnostně otevřel nové Oranžové hřiště pro děti a seniory. Je jasné, že zvláště toto hřiště nemohlo uniknout mé pozornosti. Pro jistotu jsem napoprvé s sebou vzala vnoučata. Kluci se hned po otevření vrat vrhli na klouzačky a prolézačky včetně takového mini lanového centra. Hledala jsem koutek pro seniory, žádné cvičící stroje jsem však neviděla. Vzhledem k tomu, že na tomto hřišti je  přítomen živý dohled, vznesla jsem k němu dotaz, kde mám koutek pro seniory hledat. Odpovědí mi bylo mávnutí rukou směrem k lanovému centru s odkazem, že "to není jen pro děti, ale i pro seniory". Čestné pionýrské, že jsem spolu s dětmi po tarzanovsku všechny možnosti lanové dráhy vyzkoušela, jen jsem nestačila jejich hemžení. Dlaně nenavyklé svírat tlusté lano a držet na něm váhu celého těla sice pálily, ale tohle dobrodružství se mi líbilo. Vydala jsem se tam znovu s fotografem a pořídila dokumentaci o tom, jak také může hřiště pro seniory vypadat.

Výsledek: Toto hřiště u mě jednoznačně vede. Netradiční způsob cvičení má svoje kouzlo. Navíc je zde po celou provozní dobu přítomen dohled, je tu i WC a možnost zakoupit menší občerstvení. Otevřeno je denně od 10 do 18 hodin.

Prohlédněte si, prosím, obrázkovou galerii a prázdninově se bavte se mnou.

Závěrem: šestku jsem dneska ráno na začátku číselné řady na displeji váhy neviděla, takže dobrý...

 

PRÁZDNINOVÁ REPOTÁŽ - Napište reportáž z výletu, dovolené, z vašeho města či obce. Autoři reportáží získají předplatné MF Dnes, anebo kvalitní LED svítilny. Pravidla soutěže najdete zde.  

 

 

 

Soutěž - prázdninová reportáž
Hodnocení:
(4.6 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.