Klimakterium není nemoc
Ilustrační foto: pixabay.com

Klimakterium není nemoc

29. 8. 2016

Každá žena prochází ve svém životě různými fázemi, které jsou z velké části ovlivněny jejich věkem. Jednou z nich je i tzv. přechod, v představách mnohých žen neporazitelný nepřítel. Ale přechodem život nekončí. Podle současné délky života prožijí ženy ještě v průměru jednu třetinu svého života. A o tu stojí přece bojovat. Současné padesátnice mají o svém životě také trochu jiné představy než ženy ještě před několika desítkami let, chtějí si užívat života a dohnat vše, na co jim nezbyl čas.   

Příznaky klimakteria

Klimakterický syndrom není nemoc v pravém slova smyslu, ale jedná se o soubor příznaků způsobených nedostatkem estrogenu a kolísáním jeho hladiny v organismu ženy. Jeho hlavními projevy jsou návaly a nadměrné pocení, hlavně v noci. Mezi závažnější následky nedostatku estrogenů patří osteoporóza (řídnutí kostí) vedoucí k častějším zlomeninám kostí a zvýšené riziko kardiovaskulárních chorob – estrogeny mají tu vlastnost, že chrání srdce a cévy, a tím pádem jejich snižující se hladina zvyšuje riziko infarktu. Nezanedbatelný je také vliv estrogenů na metabolismus - v klimakteriu dochází k přibývání na váze a v důsledku těchto metabolických změn se často vyskytuje hypertenze, diabetes mellitus a kloubní potíže vyplývající z nadměrné hmotnosti ženy. S poklesem estrogenu souvisí také horší schopnost dosáhnout orgasmu, nedostatečně se prokrvují sliznice a vaginální tkáň oslabuje, což může způsobovat při sexuálním styku bolest.   Při jakékoliv pochybnosti o svém zdravotním stavu je důležité navštívit svého praktického lékaře nebo gynekologa. V menopauze se zastavuje funkce vaječníků a dochází ke zvýšení hladin FSH. Tento stav mohou lékaři diagnostikovat pomocí krevních testů. Více o těchto testech najdete na www.laboratornitesty.cz.  

Dá se suchá vaginální sliznice léčit?  

„U zdravých žen v období přechodu ano,“ odpovídá gynekolog MUDr. Jindřich Čihák a pokračuje: „Nejčastěji hormonální substituční léčbou, nebo přípravky na rostlinné bázi obsahující zejména tzv. fytoestrogeny. Nedosáhne-li se těmito preparáty dostatečného efektu, pak je vhodná lokální léčba. U žen, které nechtějí, nebo nemohou užívat hormony celkově, je vhodná léčba lokální. Vhodná je místní aplikace hormonů a u žen, u kterých je použití hormonů nedoporučeno, je vhodná léčba gely, např. s kyselinou hyaluronovou.“        

Je pravda, že sex oddaluje menopauzu a později tlumí její účinky?

„Nástup menopauzy je ovlivněn mnoha faktory. Zpravidla nastupuje ve věku kolem padesáti. Příčinou menopauzy je pokles počtu ovariálních folikulů pod kritickou hodnotu. Věk, ve kterém se dostaví, je naprosto individuální a je ovlivněn mnoha faktory. Nejčastěji jsou uváděny genetické, metabolické, geografické, sociální, nutriční… Změny po přechodu postihují celou řadu orgánů jako sliznice pochvy, močové trubice, močového měchýře, dutiny ústní, nosu hltanu, hrtanu, oka, tlustého střeva a další systémy jako pohybový a kardiovaskulární. Je proto zřejmé, že sex menopauzu nejspíš neoddálí, ale vzhledem k prospěšnosti pohybu, jako prevence změn na jmenovaných systémech, pak i sex může pozitivně ovlivnit průběh po menopauze,“ uvádí MUDr. Čihák.    

Pomoci si mohu sama  

Jak již bylo řečeno, menopauza je naprosto fyziologický děj a neměla by být brána jako nemoc. Hlavní je pravidelně navštěvovat svého gynekologa a nemyslet si, že pokud již nemenstruuji, že taková návštěva nemá cenu. Dále je velmi důležité dbát o zdravý životní styl, udržovat se ve fyzické kondici, jíst pravidelně a vyváženě. Každý den si dopřávat alespoň jeden mléčný produkt, u milovnic kávy to platí dvojnásob. Důležité je nekouřit. A co se týká sexuálních aktivit, odborníci doporučují rozhodně pokračovat. Jak již bylo řečeno, zvlhčení vaginální sliznice se dá dosáhnout i pomocí vaginálních gelů, které nejen zvlhčují, ale i sliznici regenerují a ochraňují. Například Hydrofemin gel obsahuje kromě kyseliny hyaluronové i kyselinu mléčnou, která zajišťuje kyselé prostředí pochvy a tím udržuje mikrobiální rovnováhu a zabraňuje šíření patogenních bakterií.    

Další zajímavosti o zdraví ženy najdete na www.inteligentni-zena.cz.

 

 

stárnutí zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.3 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.