Prázdninová reportáž: Nastupte si, prosím, aneb Cestování po ostrově Hvar
FOTO: autorka

Prázdninová reportáž: Nastupte si, prosím, aneb Cestování po ostrově Hvar

31. 8. 2016

Prázdniny a slunný chorvatský ostrov Hvar ve Středozemním moři. Co ho symbolizuje? Moře, slunce, turisté, děti, levandule, hroznové víno, fíky, cikády, rybolov, tržnice, melouny, broskve, zmrzlina, památky…je to lákavé?

Vážení přátelé, chcete se se mnou trochu projet různými dopravními prostředky tímto ostrovem? Zvu vás. Pojedeme hydroplánem, kabrioletem, lodí, kolem, pěšky….Dříve ale, nežli začneme cestovat, povím vám základní údaje. Ostrov je taková „nudle“, ve směru východ – západ. Je dlouhý téměř sedmdesát kilometrů  a  široký jen max. někde deset kilometrů. Počet obyvatel má přibližně dvanáct  tisíc. Největší město je Hvar, Jelsa, Starý Grad, Vrboska.

A nyní již můžeme cestovat. Máte pasy? I když do Chorvatska stačí jen občanka.

U  letiště ve Splitu, kam doletíte letadlem z Prahy, vás posadím nejdříve do hydroplánu pro deset pasažérů. Dopraví vás  na ostrov do Jelsy. Poletíte přes moře, velice nízko, asi jen 7-10 minut. Trajektem tutéž trasu byste pluli dvě hodiny. V hydroplánu budete vidět do kokpitu pilota, překvapí vás hluk motorů. Vše ale nahradí nádherná scenérie během letu. Budete vidět detaily pod vámi. Třeba, jakou polévku právě jedí na lodi a jak velikou rybu chytil rybář.

V Jelse po přistání si vypůčíme kabriolet a dáme se směrem do hlavního města na ostrově, do Hvaru.

V Jelse v kavárně Na rohu si určitě dáme nejdobřejší zmrzlinu na ostrově. Do Hvaru je to přibližně třicet kilometrů.  Projedeme přes Starý Grad, další zajímavé městečko. Zde se dochoval  tzv. řecký ager. Je to parcelace zemědělské půdy přistěhovalcům po kolonizaci ostrova Řeky pět set let, před naším letopočtem. Přidělené pozemky o stejné výměře byly od sebe odděleny kamennými  zídkami, někde cestami. V roce 2008 bylo toto velice úrodné Starigradské polje táhnoucí se až k Vrbosce  zapsáno do listiny světového kulturního dědictví organizace UNESCO. Možná vás ani nepřekvapí, že většina místních má zde vinice a  olivové háje.

Ale mne to překvapuje neustále. Máme vinice v UNESCU, kdo by to byl řekl..:) Vždy, když zde sbíráme a zhodnocujeme  dary země, vzpomenu si na lidi, kteří tak dávno sbírali kameny a tvořili z nich zídky. Nebylo to snadné. Kameny jsou těžké jako hrom!  Tím předkové vytvářeli i pro nás půdu schopnou obdělávání. Ty zídky tu budou asi na věky jako památka na ně. Ve Starém Gradu je tržnice, rybárna, přístaviště trajektů a lodí ze Splitu a dále plující do Itálie.

Při cestě do Hvaru projedeme tunelem  a odbočíme doleva na horu sv. Nikoly. Zde je levandulový ráj a zase nádherná vyhlídka na celý ostrov a okolní moře s ostrovy. Viz článek Výšlap na horu sv. Nikoly.

Přiznávám, že jsme jeli nahoru celou cestu na jedničku. Kabriolet i my jsme vydrželi. Dolů to již bylo snadné. Asi po patnácti kilometrech jsme  již viděli největší město ostrova Hvar. 

Hvar musíte prostě vidět. Nejlépe v noci, kdy pominou veliká vedra. Vyjeďte či vyjděte pěšky ( půl hodinky) na Španělskou pevnost nad městem a pokochejte se pohledem na město, Paklené ostrovy, moře  s plachetnicemi a luxusními jachtami.  V kamenných uličkách si vyhledejte vinárničku, která se vám bude zamlouvat, a  oddejte se ochutnávce vín či místních specialit. Jistě, že zde dominují na jídelním lístku rybky a mořské plody. Ženy si mohou ve Hvaru zahřešit. Lákadel je tu opravdu hodně. Oblečení, boty, šperky, suvenýrky... Každá si určitě vyberete.

A již se vracíme domů, do naší milované Vrbosky. Vrboska má asi 550 stálých obyvatel, v sezoně kolem čtyř tisíc. Je zde stále ještě neopakovatelná atmosféra rybářské vesničky. Na vršku je tvrz sv.Marie se zvony, které někteří budou znát z mých fotografií. O životě ve Vrbosce jsem již dříve napsala hodně článků. A jaká bych to byla průvodkyně, kdybych vás nevzala vykoupat se do moře. U nás za humny je zátoka Maslinica. Ale tam vás již zavedou moje fotografie.

Přeji vám, milí cestovatelé, příjemné osvěžení, nyní již v chladnějších vlnách moře.

A stavte se někdy u nás. Ve Vrbosce  vám cestu k nám ukáže každý starousedlík.

Přeji všem krásné dny babího léta.

 

PRÁZDNINOVÁ REPOTÁŽ - Napište reportáž z výletu, dovolené, z vašeho města či obce. Autoři reportáží získají předplatné MF Dnes, anebo kvalitní LED svítilny. Pravidla soutěže najdete zde.

 

 

 

 

Soutěž - prázdninová reportáž
Hodnocení:
(4.8 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.