Nemovitost jako bankomat
FOTO: Finemo.cz

Nemovitost jako bankomat

5. 9. 2016

Rostoucí ceny potravin a energií, nečekané výdaje, nízký důchod, dluhy. Cesta do finanční pasti je dnes pro řadu seniorů velmi snadná. Často se přitom někteří ocitají v paradoxní situaci, kdy vlastní dům nebo byt a mají tedy značný majetek, ale přitom peněz na důstojný život se jim nedostává. Na pomoc od příbuzných se nelze spolehnout, banka nikomu v důchodu nepůjčí a prodej domu nebo bytu nepřichází v úvahu, protože kdo by se na stará kolena chtěl stěhovat. Příznačným vytržením trnu z paty může proto pro mnohé být tak zvaná zpětná neboli reverzní hypotéka. V zahraničí funguje běžně již desítky let a nyní je konečně dostupná i pro zájemce v České republice. Jak zpětná hypotéka, kterou u nás nabízí společnost FINEMO.CZ, funguje, nám vysvětlí spoluzakladatel společnosti Jiří Vránek, kterého jsme požádali o rozhovor.

Rozhovor ve zkrácené formě můžete zhlédnout zde.  

V České republice jste začali jako první společnost nabízet zpětnou hypotéku, která se u vás jmenuje Renta z nemovitosti. Jak jste k tomuto nápadu došli a kde jste se inspirovali?

Já i společník Marek Rokoský jsme dlouho pracovali v bankovnictví a oběma nám produkt, který by navýšil příjem českých seniorů a zlepšil tím kvalitu jejich života, scházel. O reverzní neboli zpětné hypotéce jsme věděli ze zahraničí. V USA a Velké Británii již reverzní hypotéka funguje úspěšně přes třicet let, senioři ji ale využívají i v dalších zemích, jako je například Švédsko, Španělsko nebo Francie. Na světě jsou již milióny spokojených klientů. Víme, že o zavedení zpětné hypotéky uvažovaly i některé české banky, ale žádná ji zatím nepředstavila, až my v loňském roce.  

Vycítili jste tedy mezeru na trhu. Proč si myslíte, že se vám povede reverzní hypotéku v Česku zavést?

Mimo jiné proto, že v České republice jsou nízké důchody a mnoho seniorů nemá dostatek peněz na důstojné živobytí, případně nějaké nečekané výdaje. Zároveň víme, že většina lidí, kteří jsou dnes v důchodu, si v produktivním věku pořídila byt nebo rodinný dům. Teď se dostávají do paradoxní situace, že mají na jednu stranu velký majetek v podobě bytu nebo domu, jsou možná milionáři, ale zároveň nemají dost peněz.  

A pro koho je vaše Renta z nemovitosti určena?

Renta z nemovitosti je určena pro všechny seniory nad 60 let vlastnící nemovitost, kteří si chtějí ještě užívat života a chtějí na to využít část svého majetku, a nevadí jim, že o to méně pak zbude dědicům. Jak o uzavření uvažovala jedna z klientek, můžete vidět ve videorozhovoru pod článkem.

Jak Renta z nemovitosti tedy funguje?

Zjednodušeně si z nemovitosti uděláte bankomat a vytahujete z ní peníze, které potřebujete. O vlastnictví své nemovitosti přitom nepřicházíte, protože nic neprodáváte. Když budeme konkrétnější, tak Renta z nemovitosti funguje jako hypoteční úvěr. Jedná se tedy o úvěr zajištěný nemovitostí, ale na rozdíl od běžného hypotečního úvěru ho senior nemusí za svého života splácet. Splatnost nastává úmrtím klienta, nebo když se odstěhuje. Nejčastěji se splácení pak řeší tak, že se nemovitost po skončení dědického řízení prodá, a z utržených peněz je splacen úvěr a zbylé peníze zůstanou dědicům. Důležité je říct, že se lidé nemusejí obávat, že by své dědice zatížili dluhem. Splácet se totiž nikdy nebude víc, než jaká bude cena nemovitosti. Úvěr je ale možné splatit i kdykoli předčasně.

Na kolik peněz si zájemci o Rentu z nemovitosti mohou přijít?

Výši vyplacené částky spočítáme na základě hodnoty nemovitosti a věku klienta. Maximálně poskytujeme Rentu odpovídající 60 % ceny nemovitosti. Peníze vyplácíme buď jednorázově, nebo v měsíčních splátkách, či v kombinaci obou variant. Záleží na přání klienta.

Proč by se tedy senioři o vaši zpětnou hypotéku měli zajímat? V čem spočívají její hlavní výhody oproti jiným možnostem, jak přijít k penězům, jako jsou třeba běžná půjčka nebo prodej nemovitosti. V čem je Renta z nemovitosti výhodnější?

Hlavní výhodou je, že senioři mohou zvýšit svoji životní úroveň, aniž by prodávali svůj majetek nebo se zadlužovali. Navíc senioři nad 60 let získávají běžný bankovní úvěr velmi obtížně, a pokud by ho získali, tak by ho museli pravidelně splácet, což by je v průběhu jejich života finančně zatěžovalo. U naší Renty za života splácet nemusejí nic. Prodej nemovitosti a odstěhování se do levnějšího bydlení je samozřejmě také možnost a může se zdát, že je to pro získání peněz lepší varianta. Ukazuje se však, že čeští senioři chtějí svůj zasloužený důchod strávit ve svém bytě nebo domě, nechtějí se stěhovat. A to je právě hlavní výhoda naší Renty z nemovitosti - prodávat nemusíte a žijete dál ve své oblíbené nemovitosti. A navíc získáte peníze.  

Jaké jsou reakce zájemců? Mají třeba nějaké obavy?

Objevují se dotazy, zda může klient o svou nemovitost přijít, kdyby naše firma zkrachovala, nebo zda nehrozí, že svým dětem zanechají vyšší dluhy než majetek a samozřejmě s ohledem na českou negativní zkušenost s tak zvanými “šmejdy” se setkáváme s nedůvěrou.  

A jak na to reagujete? Daří se vám je obav zbavit?

Myslím, že ano. Důvěra je pro nás velmi důležitá. Snažíme se vše pečlivě vysvětlovat a máme velmi otevřený a osobní přístup ke každému zájemci. Klienti se nemusí bát. Ani při krachu naší společnosti nemohou o svou nemovitost přijít, protože nemovitost pořád vlastní pouze oni. Co se týká dluhů, které by zanechali svým dětem, tak tam je třeba zdůraznit, že Rentu z nemovitosti máme nastavenou tak, že dluh nikdy nepřeroste hodnotu nemovitosti. Ke zlepšení důvěry v naši společnost, ale i protože nás to baví, provádíme zcela zdarma přednášky nejen o naší Rentě, ale i o finanční gramotnosti pro seniory. Finanční gramotnost pro seniory školíme i ve spolupráci s jinými organizacemi, které poskytují služby pro seniory, jako je např. Rada seniorů, Seniorrevue Point50+ a další kluby pro seniory.  

To zní zajímavě. Co tedy musím udělat, pokud by mě vaše Renta z nemovitosti zaujala? Jak to celé probíhá?

Nejjednodušší je nám zavolat na telefonní číslo 233 321 850 nebo nás kontaktovat přes formulář na www.rentaznemovitosti.cz. Při kontaktu s Vámi prodiskutujeme Vaše finanční potřeby, provedeme kalkulaci a vysvětlíme hlavní parametry Renty z nemovitosti. Pak dojde k odhadu ceny Vaší nemovitosti. Poté Vám připravíme Vaše smluvní dokumenty. Po podpisu smluvních dokumentů a zápisu do katastru nemovitostí již dojde k vyplacení peněz a Vy si můžete začít užívat. Protože, jak my říkáme: “Život začíná po šedesátce”.

 

 

 

bydlení peníze
Hodnocení:
(3.7 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%