Portugalskem na vlastní pěst (1. díl)
FOTO: Jaroslava Handlová

Portugalskem na vlastní pěst (1. díl)

9. 9. 2016

NA STARTU VELKÉ CESTY DNE 9. května 2016

  •  Dobrá snídaně doma, uprostřed rodného kraje Vysočina.
  •  Rychlý oběd v malé pizzerii ve stanici metra na okraji Prahy.
  •  Odpolední káva v hale terminálu letiště Václava Havla.
  •  Odlet v 17.45 hod. z Prahy, cíl Lisabon.
  •  Výborná večeře na palubě letadla ve vzdušném prostoru
     nad Německem a Francií (poděkování patří letecké společnosti).
  •  Povzbuzující nápoje (i uspávací) se podávaly v dostatečné míře
     během přeletu nad Španělskem.
  •  Hladké přistání v Portugalsku již za tmy.
  •  Plynulý přejezd metrem na ubytování, a noc v Lisabonu.

Stručně popsaný první den cesty byl jen odrazovým můstkem pro následné toulky Portugalskem.

Lovit zážitky se tam vydaly na vlastní pěst dvě seniorky - sedmdesátnice Eva a Jarka. Pomocnicí jim byla vlastní odvaha, a hodily se i bohaté tulácké zkušenosti.
Po klidném letu, trvajícím čtyři a půl hodiny, s nimi letadlo portugalské společnosti hladce přistálo v Lisabonu. Byl večer 21,15 hodin místního času (změna časového pásma, musely nastavit hodinky o 1 hod. zpět - doma už bylo 22,15 hod.).

Lisabonské letiště působilo přívětivě. Ocenily, že hned vedle východu z letištní haly byl vstup do metra. Jízdenky se kupovaly výhradně v automatech. Dle postupu, napsaného ve více jazycích, se jim povedlo zakoupit povinnou kartu za pouhého půl Eura za osobu (platná na celý jeden rok), tak i správnou jízdenku pro tento večer za 1,40 Euro. To postačovalo k jízdě trvající 1 hod. s neomezeným počtem přestupů na všech čtyřech trasách.

Po výstupu z metra postavily zavazadla ke zdi pod stříšku. Eva ostražitě hlídala a Jarka šla na průzkum, vyzbrojená jen vystřelovacím deštníkem. K obraně ho nepotřebovala, zato kvůli stupňujícímu se dešti, který se rychle změnil v liják, ano. Pasažéři z metra se rozprchli do svých domovů. Venku bylo rázem liduprázdno, a chladno. Teploměr ukazoval pouhých 14°C. Jarka se vrátila pro Evu a spěchaly se ubytovat. Instinkt je dovedl na správnou adresu i přes to, že začátek temné ulice, odbočující do kopce, nebyl opatřen štítem s označením názvu. Otevřená brána jediného osvětleného domu je vpustila dovnitř, avšak pouze do potemnělé chodby.  Další, prosklené dveře byly zamčené a za nimi tma. Už to vypadalo na dramatickou noc na ulici, ale nevzdávaly se. Naštěstí objevily zastrčenou řadu zvonků s portugalskými jmény nájemníků a uprostřed byl nenápadný štítek: recepce, ubytování 3. patro. Zazvonily a recepční jim vysvětlil, že otevře bzučákem, ať jdou k výtahu. Vlídně je přivítal, ubytoval a popřál dobrou noc. Mohly si oddychnout, začátek dopadl dobře. Únava je přemohla a brzy usnuly. Prohlídku Lisabonu měly v plánu až na závěrečné dny.

Ráno po snídani je čekala jízda vlakem do druhého největšího portugalského města Porta, vzdáleného zhruba 320 km od Lisabonu.

Další pokračování ve 2. dílu s podtitulem: „Ujetý vlak nás přece nerozhází“.

cestování Portugalsko
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.