Itálie začíná v Pule
Amfiteátr v Pule. FOTO: Marie Magdalena Klosová

Itálie začíná v Pule

9. 8. 2021

Dokladem jsou dvojjazyčné názvy ulic, náměstí, některých obchodů. A pak naprosto nesrozumitelná mluva Pulanů, tedy Chorvatů.

Pula leží na Istrii. Je to poloostrov patřící Chorvatsku. Město Pula má bohatou historii. Nepatřila vždy Chorvatům. Její slavná historie patřila Římanům. Zůstaly tam nepopíratelné stopy. Nádherná Aréna - velkolepý Amfiteátr. Může směle konkurovat Římu. Vysílá do města italskou atmosféru. Na náměstí ji významně posílí Augustův chrám. Vstoupíte dovnitř a obklopí vás starověk Říše římské. Nedaleko odtud " Malé římské divadlo ". Volně přístupné. Podobně jako tu a tam po městě roztroušené základy římských domácností. Napadne vás, že by měly být lépe chráněny před zvědavými turisty a jejich čtyřnohými miláčky. To je Pula.

Ale také nevyřešené parkování, které vás připraví o nervy. Těžce vybojované místo se neodvážíte opustit, poněvadž ho už nikdy nevybojujete zpět. Daň krásnému městu odvedete každodenním zaplacením parkovného v délce 15 hodin po 4 kunách. Tato "zvířátka" jsou poměrně drahá. Bratru, tedy Pule, 200 Kč denně. Což o to, rádi za tu italskou nádheru Chorvatům zaplatíte, ale je tu další problém. Jediný parkovací automat pro celou zónu bere pouze mince. Platba kartou zde ještě nedorazila. V širém okolí nenajdete jediného zmrzlináře, kavárníka, či obchodníka, který by byl ochoten proměnit Vaše peníze za "drobásky". Jsou úzkoprofilovým zbožím a takových škemrajících jsou tu zástupy. Napadne vás, že nejlepším řešením by bylo sednout si s kloboukem před Augustův chrám. Ale to byste se minuli cílem dovolené. A tím je samozřejmě nádherné, tyrkysové, průzračné moře. Až po dvou dnech usilovného pátrání zjistíte, že v některých stáncích s tiskem vám dle momentální nálady "dovolí" parkovné na jeden jediný den zaplatit.

A tak si svou nádhernou "italskou" dovolenou "vylepšíte" každodenní ranní procházkou. Východ slunce je vaší kulisou pro zaplacení parkovného. Je to prostě Itálie v "chorvatském balení". Ale když už jste z postele venku, zajdete na trh. A nelitujete. Hýří to tu všemi barvami a o vůně není nouze. Neodoláte božským rajským jablíčkům, pálivým papričkám, ani chutné čerstvé rybě.

Pak je tu ovšem to moře. Vaše vytoužené moře. U něj zapomenete na všechny strasti a oblažíte všechny své smysly. Ať už ležíte na oblázkové pláži mírně se svažující do moře, nabo na skalnatém pobřeží, kde není nouze o vlny, užijete si ho. Je hravé, přítulné a léčivé. Obejme vás a houpe ve své slané náruči.

Večerní starodávná  Pula vás přivítá za "Velkým vítězným obloukem" velkolepou promenádou. Zrána odmítaví zmrzlináři a číšníci vás přátelsky zvou k posezení. Je tu rušno a živo. Na "dolním" i "horním" náměstí hraje hudba. Bude tomu tak až do pozdních nočních hodin. V kavárnách, ve kterých se svádí boj o každé místo, se stáváte diváky a zároveň herci toho úžasného představení.

Pula stojí za to.

 

cestování Chorvatsko
Hodnocení:
(5 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%